Svemirska slikovnica

16.12.2009.

Blagdanski prikaz veličanstvenog zvjezdanog područja

U pravo vrijeme za praznike: razglednica Svemirskog teleskopa Hubble, s stotinama blistavih plavih zvijezda ovjenčanih toplim svijetlećim oblacima. Ovaj blagdanski portret najdetaljniji je prikaz jedne velike zvjezdane rađaonice u našem galaktičkom susjedstvu.

Ta masivna zvjezdana skupina, zvana R136, samo je nekoliko milijuna godina stara i nalazi se u maglici 30 Dorado, živom zvjezdorodnom predjelu u Velikom Magellanovom oblaku (LMC), satelitskoj galaktici našeg Mliječnog puta. Koliko nam je poznato, u našoj galaktici ne postoji neko slično zvjezdano rodilište koje bi se veličinom i izdašnošću moglo mjeriti s 30 Dorado.

Mnoge od ovih dijamantima sličnih, ledeno plavih zvijezda, spadaju među najmasivnije poznate zvijezde. Neke od njih su više od 100 puta masivnije od našeg Sunca. Tim poznamašnim zvijezdama je suđeno da skončaju u prasku, poput niza petardi. One će se za samo nekoliko milijuna godina rasprsnuti kao supernove.

Ova slika, načinjena Hubbleovom WFC3 u ultraljubičastim, vidljivim i posebno crvenim zrakama, pokriva područje široko oko 100 svjetlosnih godina. Ta je maglica dovoljno blizu Zemlji da Hubble u njoj može razlučiti pojedine zvijezde, pružajući astronomima važe informacije o načinu na koji se zvijezde rađaju i razvijaju.

Te blistave zvijezde usjecaju duboke šupljine u okolni materijal, otpuštajući bujicu ultraljubičastog svjetla i stelarne vjetrove (struje nabijenih čestica) uraganske snage. One na taj način izjedaju oblak od plinovitog vodika, koji ih okružuje i iz kojega su se i same razvile. Ova slika otkriva fantastični krajolik stupova, grebena i dolina, kao i jedno tamno područje u središtu, koje pomalo nalikuje obrisu Božićnog drvca. Osim što oblikuju taj plinoviti teren, sjajne zvijezde pomažu i stvoriti sljedeći naraštaj svojih potomaka. Kada se vjetrovi zariju u guste stijenke plina, one stvore udarne fronte u kojima može doći do novog vala rađanja zvijezda.

Gibanje LMC-a oko Mliječnog puta moglo je potaknuti nastanak ovog masivnog jata, i to na više načina. Gravitacijsko privlačenje Mliječnog puta i susjednog Malog Magellanovog oblaka, moglo je zbiti plin u LMC-u. Usto je i tlak nastao "oranjem" LMC-a kroz halo Mliječnog puta mogao zbiti plin u toj satelitskoj galaktici. Ovo jato je rijedak, nama bliski primjer zvjezdanih superjata, kakva su u velikom broju nastajala u dalekom, ranom svemiru. U to su doba rađanja zvijezda i međudjelovanja galaktika bila puno učestalija. Ranija Hubbleova promatranja pokazala su astronomima da su ta zvjezdana superjata svepristuna u dalekim galaktikama.


LMC se nalazi na 170 tisuća svjetlosnih godina od nas i on je član Mjesne skupine galaktika, koja uključuje i Mliječni put.

Hubbleova promatranja su načinjena 20-27. listopada 2009. g. Plava boja je svjetlo iz najvrućih i najmasivnijih zvijezda; zelenim je prikazan sjaj kisika; crveno je fluorescentni vodik.

Slika u infracrvenom svjetlu


Na slici snimljenoj u infracrvenim valnim duljinama, Hubble vidi kroz prašinu u maglici, otkrivajući mnoštvo zvijezda koje se inače ne može vidjeti u optičkom prikazu. Velika sjajna zvijezda odmah iznad središta slike, jest 30 Dorado. Ovo je promatranja načinjeno kroz dva infracrvena filtera (1,1 i 1,6 mikrona).

Vidi i 0121!

[NASA, ESA, and F. Paresce (INAF-IASF, Bologna, Italy), R. O'Connell (University of Virginia, Charlottesville), and the Wide Field Camera 3 Science Oversight Committee]