Posjeti građana

Zvjezdarnica je za građanstvo otvorena petkom i subotom: ljeti (dok smo "na ljetnom računanju vremena") od 17 do 24 sata, a zimi (dok smo "na standardnom računanju vremena") od 15 do 22 sata. Cijena ulaznice za odrasle iznosi 20 kn, za školsku djecu 10 kn, dok je ulaz za predškolsku djecu besplatan. Posjete NIJE potrebno prethodno najaviti.
 

Posjetitelje prima astronom-animator Zvjezdarnice Zoran Knez, pod čijim se vodstvom upriličuje dnevno razgledanje okolice vrha Makirine, na kojemu je Zvjezdano selo smješteno, te noćno promatranje nebeskih pojava. Prvi dio astronomskih promatranja se vrši s terase Zvjezdarnice. U okviru njega, posjetitelji se mogu upoznati s izgledom trenutno vidljivih zviježđa i položajem najsjajnijih zvijezda i planeta, ali i promatrati prolaske umjetnih satelita. U nastavku, posjetitelji dobivaju priliku “izbliza” se upoznati s nekim od posebno privlačnih svemirskih objekata, i to uporabom teleskopa (Meade LX200 16”) u velikoj kupoli. (Dok ne bude obnovljena velika kupola zvjezdarnice, promatranja će biti vršena s terase objekta, manjim teleskopom promjera 20 cm.)

 

O Zvjezdarnici

Kompleks na Mosoru obuhvaća opslužni prostor i zvjezdarnicu ukupno 640m2

  • prizemlje (mala dvorana, 4 spavaće sobe, kuhinja, sanitarni čvorovi, ured dežurnog )
  • prvi kat (velika polivalentna dvorana sa mogućnošću okupljanja većeg broja učesnika cca 80-100 osoba)
  • trometarska kupola sa osmatračkom terasom veličine 200 m2
  • ZVJEZDARNICA promjera 12 m; sastoji se od prizemlja, kata i završava sa 6 m kupolom (promjer kupole)
  • prizemlje zvjezdarnice sastoji se od: ulazni hol, spavaći trakt, foto-laboratorij,
  • Prvi kat se sastoji od: biblioteka sa čitaonicom, spavaći trakt,
  • topli izlaz u kupolu

- Za potrebe astronomije u trometarskoj kupoli se nalazi 5 teleskopa; iznose se na osmatračku terasu i zadovoljavaju potrebe edukacije početnika.

- Zvjezdarnica se nalazi na Mosoru na koti 702 mnv, na geografskoj širini 43°30'3'' i geografskoj dužini 16°37'1'', a udaljena je 22 km od Splita.

- Do zvjezdarnice se može doći osobnim automobilom u pravcu : Split-Žrnovnica-Gornje Sitno (obratiti pažnju na oznaku Zvjezdano selo Mosor prije Gornjeg Sitnog). Od glavne ceste vodi prilazni put u dužini od oko 3,5 km do objekta ZSM. Prilazna cesta je asfaltirana. Gradski prijevoz ("Promet"- Split , autobus br.28. s polaskom iz Sukoišanske).

Red vožnje: Split-Gornje Sitno-Dubrava, Dubrava-Gornje Sitno-Split.

- Dobri klimatski uvjeti, čist zrak, blizina zračne luke, prometna povezanost s otocima i bližom okolicom, sa planinaskim masivima i lijepim pejzažima, te izuzetno lijepim pogledom na otoke i grad Split daju izvanrednu mogućnost za uživanje , opuštanje i stjecanje novih znanja u objektu Zvjezdanog sela Mosor.

- KAPACITET I MOGUĆNOSTI OBJEKTA ZVJEZDANO SELO MOSOR: U polivalentnom objektu Zvjezdanog sela Mosor nudimo sadržaje iz područja : astronomije, znanosti , kulture i umjetnosti te iz oblasti tehničke kulture.

- Objekt može zadovoljiti smještaj noćenja i prehrane za 20 osoba (Napomena: Smještaj je namijenjen polaznicima učeničkih kampova i organiziranim grupama koje posjećuju zvjezdarnicu s unaprijed osmišljenim programom. Noćenje nije predviđeno za one koji posjete zvjezdarnicu radi noćnog promatranja neba petkom i subotom!)

Savjeti za posjetitelje


 

Bez obzira koje je doba godine, najbolje je da zvjezdarnicu posjetite u suton. Promatranje neba nije moguće prije negoli se uistinu smrkne.
 

I nije dovoljno da to nebo bude vedro. Izbjegavajte noći punog Mjeseca i vjetrovite večeri! Na punom se Mjesecu ne vidi reljef, a od njegovog blještanja se ne vidi zamalo ništa drugo na nebu. Od vjetra - uključujući tu i buru - podrhtava teleskop, a slika u okularu se ne da izoštriti.

 

U slučaju vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta, zvjezdarnica NEĆE biti otvorena za posjete građana!

 

Kakvo je nebo iznad zvjezdarnice, pogledajte OVDJE!

 


 

Povrh svega, vodite računa o tome da je na Makirini uvijek osjetno svježije negoli je na moru!