Posjeti građana

Zvjezdarnica je za građanstvo otvorena petkom i subotom: ljeti (dok smo "na ljetnom računanju vremena") od 17 do 24 sata, a zimi (dok smo "na standardnom računanju vremena") od 15 do 22 sata. Posjete NIJE potrebno prethodno najaviti. Usluga je besplatna, ali posjetitelji mogu ostaviti donaciju koje će biti iskorištena za obnovu velike kupole zvjezdarnice. Predloženi iznosi donacija su za odrasle 3 €, a za školsku djecu 1,5 €.

 

Posjetitelje prima astronom-animator Zvjezdarnice, pod čijim se vodstvom upriličuje dnevno razgledanje okolice vrha Makirine, na kojemu je Zvjezdano selo smješteno, te noćno promatranje nebeskih pojava. Prvi dio astronomskih promatranja se vrši s terase Zvjezdarnice. U okviru njega, posjetitelji se mogu upoznati s izgledom trenutno vidljivih zviježđa i položajem najsjajnijih zvijezda i planeta, ali i promatrati prolaske umjetnih satelita. U nastavku, posjetitelji dobivaju priliku “izbliza” se upoznati s nekim od posebno privlačnih svemirskih objekata, i to uporabom teleskopa (Meade LX200 16”) u velikoj kupoli. (Dok ne bude obnovljena velika kupola zvjezdarnice, promatranja će biti vršena s terase objekta, manjim teleskopima.)

 

O Zvjezdarnici

Kompleks na Mosoru obuhvaća opslužni prostor i zvjezdarnicu ukupne površine 640m2

  • prizemlje (mala dvorana, 4 male spavaće sobe, kuhinja, sanitarni čvorovi)
  • prvi kat (velika dvorana s mogućnošću okupljanja većeg broja učesnika (do 100 osoba), 3 velike spavaće sobe, sanitarni čvor)
  • trometarska kupola s osmatračkom terasom veličine 200 m2

Za potrebe edukacije i popularizacije astronomije, teleskopi se iznose se na osmatračku terasu. Tako će ostati dok se ne obnovi velika kupola zvjezdarnice i dok se u njoj opet ne počne koristiti veliki teleskop.

- Zvjezdarnica se nalazi na Mosoru na koti 702 mnv, na geografskoj širini 43°30'3'' i geografskoj dužini 16°37'1'', a udaljena je 22 km od Splita.

- Do zvjezdarnice se može doći osobnim automobilom u pravcu : Split-Žrnovnica-Gornje Sitno (obratiti pažnju na oznaku Zvjezdano selo Mosor prije Gornjeg Sitnog). Od glavne ceste vodi prilazni put u dužini od oko 3,5 km do objekta ZSM. Prilazna cesta je asfaltirana. Autobusi tvrtke "Promet" (linija br.28) voze do početka te prilazne ceste, a polaze s kolodvora u Sukoišanskoj ulici, odnosno iz Dubrave.

Red vožnje: Split-Gornje Sitno-Dubrava, Dubrava-Gornje Sitno-Split.

- Dobri klimatski uvjeti, čist zrak, blizina zračne luke, prometna povezanost s otocima i bližom okolicom, sa planinaskim masivima i lijepim krajolicima, te izuzetno lijepim pogledom na otoke i grad Split, pružaju izvanrednu mogućnost za uživanje, opuštanje i stjecanje novih znanja u objektu Zvjezdanog sela Mosor.

- Objekt može zadovoljiti smještaj noćenja i prehrane za 20 osoba (Napomena: Smještaj je namijenjen polaznicima učeničkih kampova i organiziranim grupama koje posjećuju zvjezdarnicu s unaprijed osmišljenim programom. Noćenje nije predviđeno za one koji posjete zvjezdarnicu radi noćnog promatranja neba petkom i subotom!)

Savjeti za posjetitelje


 

Bez obzira koje je doba godine, najbolje je da zvjezdarnicu posjetite u suton. Promatranje neba nije moguće prije negoli se uistinu smrkne.
 

I nije dovoljno da to nebo bude vedro. Izbjegavajte noći punog Mjeseca i vjetrovite večeri! Na punom se Mjesecu ne vidi reljef, a od njegovog blještanja se ne vidi zamalo ništa drugo na nebu. Od vjetra - uključujući tu i buru - podrhtava teleskop, a slika u okularu se ne da izoštriti.

 

U slučaju vrlo nepovoljnih vremenskih uvjeta, zvjezdarnica NEĆE biti otvorena za posjete građana!

 

Kakvo je nebo iznad zvjezdarnice, pogledajte OVDJE!

 


 

Povrh svega, vodite računa o tome da je na Makirini uvijek osjetno svježije negoli je na moru!