Svemirska slikovnica

14.09.2010.

Sjajna zvijezda - blijeda galaktika

Astronomi su naviknuti nailaziti na izazove u svom radu, ali proučavanje ove galaktike, prozaično nazvane PGC 39058, pokazuje se težim no što je uobičajeno. Zbog nesretnog stjecaja okolnosti, jedna sjajna zvijezda leži između te galaktike i Zemlje, što znači da je naš pogled na galaktiku dijelom zaklonjen blještanjem zvijezde. Ova zapanjujuća slika koju je snimio ESA/NASA-in Svemirski teleskop Hubble, pokazuje da ta nama bliska zvijezda sjajem s lakoćom nadmašuje udaljeniju galaktiku PGC 39058. Galaktika je od nas udaljena oko 14 milijuna svjetlosnih godina i ona sadrži milijune zvijezda - od kojih su mnoge jako nalik sjajnoj zvijezde u prednjem planu.

Zahvaljujući Hubbleovoj moći, sjajna zvijezda u prednjem planu izgleda da svijetli nevjerojatnim intenzitetom. Međutim, većina promatrača na Zemlji smatrala bi tu zvijezdu prilično blijedom. Kako joj je sjaj 6,7, ne bismo je ni mogli vidjeti bez pomoći dvogleda ili malog teleskopa. To što se na slici vide oba objekta, dodatno svjedoči o izvrsnoj Hubbleovoj optici i njegovu oštrom vidu.

PGC 39058 je patuljasta galaktika, što objašnjava njen slabi sjaj unatoč - prema galaktičkim mjerilima - skromnoj udaljenosti na kojoj se nalazi. Na ovoj oštroj Hubbleovoj slici, ona je s lakoćom razlučena u zvijezde od kojih se sastoji, a u pozadini se uočavaju i puno udaljenije galaktike.

Ovaj par od zvijezde i galaktike nalazi se u zviježđu Zmaja. To je zviježđe vidljivo sa sjeverne polukugle: ono kao da vijuga oko sjevernog nebeskog pola. Stari Grci su tvrdili da Zmaj predstavlja Ladona, zmaja sa stotinu glava. Jedan od Heraklovih zamalo neizvodivih zadataka bio je i ukrasti zlatne jabuke koje je čuvao Ladon. Težina toga zadatka, mogla biti biti na istoj razini kao i promatranje ove blijede galaktike zasjenjene jednom sjajnom zvijezdom.

Ova je slika načinjena od fotografija snimljenih širokokutnim kanalom Hubbleove ACS-e. Slike snimljene kroz žuti (F606W - prikazano plavim) i bliskoinfracrveni (F814W - prikazano crvenim) filter, ovdje su udružene. Vrijeme eksponiranja iznosilo je 20 i 15 minuta po filteru, a vidno polje na slici ima dimenzije od 2 puta 1,6 lučnih minuta.

[ESA/Hubble & NASA]