Svemirska slikovnica

27.07.2010.

Crveni se, al' još diše

Ova slika snimljena ESA/NASA-inim Svemirskim teleskopom Hubble prikazuje galaktiku NGC 1533 u južnom zviježđu Dorado. Na udaljenosti od oko 62 milijuna svjetlosnih godina, NGC 1533, koja je svrstana u lećaste galaktike, predstavlja prijelazni oblik koji pokazuje svojstva i spiralnih, i eliptičnih galaktika.

Poput eliptičnih galaktika, NGC 1533 je u najvećoj mjeri sazdana od starijih i crvenijih zvijezda i njihovo mnoštvo tvori glatki sjaj vidljiv po cijeloj slici. Međutim, ona pokazuje i ostatke procesa stvaranja zvijezda, te posjeduje i ponešto mladih plavih zvijezda, vidljivih na ovoj slici zahvaljujući blijedoj spirali s prečkom koju tvore. Astronomi koji proučavaju nastanak zvijezda u ovakvim galaktikama, u stanju su sa slike oduzeti jarki sjaj zvijezda, kako bi se pokazale pojedinosti tanane spiralne strukture koju se ne može lako uočiti u manje obrađenim slikama poput ove.

John Herschel, sin Williama Herschela, astronoma koji je otkrivo Uran, pronašao je 1834. g. NGC 1533 tijekom pretraživanja južnog neba kojega je provodio s Rta Dobre Nade.

Ova je slika sastavljena od fotografija dobivenih širokokutnim kanalom Hubbleove ACS-e. Ona je kompozit dobiven snimanjem kroz žuti (F606W) i bliskoinfracrveni (F814W) filter. Vrijeme eksponiranja iznosilo je ukupno 38 i 82 minute po filteru, a vidno polje na slici ima dimenzije od 2,6 puta 1,5 lučnih minuta.

[ESA/Hubble and NASA]