Svemirska slikovnica

20.07.2010.

NGC 1872: otvoreno ili zbijeno jato?

Ova spektakularna slika načinjena ESA/NASA-inim Svemirskim teleskopom Hubble prikazuje NGC 1872, jedno bogato jato s tisućama zvijezda koje se nalaze u nama bliskoj galaktici Velikom Magellanovom oblaku. To slabo proučeno jato nalazi se u zviježđu Dorado (ili dupinriba - riba koja (naravno) nije srodna dupinu i koja se često nađe u jelovnicima havajskih restorana pod imenom mahi-mahi). Škotski astronom James Dunlop je vjerojatno bio prvi koji je uočio NGC 1872, 1826. g, svojim malim teleskopom iz blizine australskog grada Sydneya.

Jata su astronomima vrlo zanimljiva stoga što su sve zvijezde u njima nastale istovremeno i na istom mjestu. Te su zvijezde stoga slične starosti i sličnog početnog sastava. Proučavanje jata pokazalo se ključnim u nastojanjima da se dokuče mehanizmi razvoja zvijezda, a Hubbleova moć omogućuje provedbu takvih studija i u drugim galaktikama Mjesne skupine, izvan našeg Mliječnog puta.

Zvjezdana jata se obično klasificiraju ili kao otvorena, ili kao zbijena, ali NGC 1872 posjeduje svojstva obaju tih skupina: ono je bogato zvijezdama poput tipičnog zbijenog jata, ali je puno mlađe i, kao i mnoga otvorena jata, sadrži plavlje zvijezde. Takva srednja jata uobičajena su u Velikom Magellanovom oblaku.

Ova je slika dobivena širokokutnim kanalom Hubbleove ACS-e. Ona je sastavljena od fotografija snimljenih kroz žuti (F555W) i bliskoinfracrveni (F814W) filter, obojenih ovdje plavom i crvenom bojom. Vrijeme eksponiranja iznosilo je 115 i 90 sekunda po filteru, a vidno polje na slici ima dimenzije od 3,0 puta 1,5 lučnih minuta.

[ESA/Hubble and NASA]