Svemirska slikovnica

13.07.2010.

Umiruća zvijezda počinje odbacivati svoju kožu

Ova slika Svemirskog teleskopa Hubble bilježi kratku, ali prekrasnu fazu na kraju života jedne zvijezde. Neobični oblak oko te sjajne zvijezde naziva se IRAS 19475+3119. Ona se nalazi u zviježđu Labuda, na oko 15 tisuća svjetlosnih godina od Zemlje, u ravnini naše galaktike Mliječni put.

Kako zvijezde slične Suncu stare, one se napuhnu u crvenog diva, a kada se i ta faza okonča, one počnu u svemir odbacivati svoje atmosfere. Njihov okoliš se obogati prašinom, a zvijezda još uvijek ostaje razmjerno hladnom. U tom trenutku, oblak svijetli odražavajući jarko svjetlo iz središnje zvijezde, a topla prašina odašilje obilje infracrvenog zračenja. Upravo je to infracrveno zračenje bilo ono što je 1983. g. zabilježio satelit IRAS i što je pozornost astronoma usmjerilo na taj objekt. Mlazovi iz zvijezde mogu stvoriti neobične šuplje režnjeve, a u slučaju IRAS 19475+3119 dvije takve tvorbe javljaju se pod različitim kutovima. Ti čudnovati objekti su rijetki i kratkotrajni.

Dok zvijezda nasavlja odbacivati svoj materijal, postupno se razotkriva toplija jezgra. Intenzivno ultraljubičasto zračenje natjera okolni plin da zasvijetli blistavim sjajem - i planetarna maglica je rođena! Objekti poput IRAS 19475+3119, poznati su pod imenom protoplanetarnih maglica. Oni nemaju nikakve veze s planetima. Takvo su ime dobili stoga što su se viđeni kroz male teleskope pokazivali kao blijedi diskovi, nalik dalekim planetima Uranu i Neptunu.

Ova je slika sastavljena od fotografija snimanih kanalom visoke razlučivosti ACS-e u Svemirskom teleskopu Hubble. Crveno svjetlo je zabilježeno kroz filter koji propušta žuto i crveno svjetlo (F606W), dok je plavo svjetlo dobiveno kroz uobičajeni plavi filter (F435W). Zeleni sloj slike dobiven je kombiniranjem plavih i crvenih slika. Ukupno vrijeme eksponiranja iznosilo je, redom po filteru, 24 i 245 sekunda. Vidno polje na slici široko je oko dvadeset lučnih sekunda.

[ESA/Hubble and NASA.]