Svemirska slikovnica

29.06.2010.

Slikovito rasprskavanje zvijezde na umoru

Svemirski teleskop Hubble načinio je ovu prekrasnu sliku NGC 6326, planetarne maglice sa svijetlećim pramenjem plina koji struji prema vani i koji je obasjan središnjom zvijezdom što se približava kraju svoga života. Kada neka zvijezda ostari i kada se u njenom životu okonča i faza crvenog diva, ona sa svoje površine počne odbacivati slojeve plina. Sve što od zvijezde preostane, vrući je i zbijeni bijeli patuljak. Ponekad spomenuto odbacivanje plina rezultira skladno simetričnim uzorcima svijetlećeg plina, ali NGC 6326 je u puno manjoj mjeri strukturirana. Ovaj se objekt nalazi u zviježđu Oltara, na oko 11 tisuća svjetlosnih godina od Zemlje.

Planetarne maglice su jedan od najvažnijih načina na koje se elementi teži od vodika i helija rasipaju svemirom nakon što nastanu u srcima zvijezda. Na koncu, nešto od toga odljeva može oblikovati nove zvijezde i planete. Žive crvene i plave nijanse na ovoj slici nastaju u tvari koja svijetli pod djelovanjem žestokog ultraljubičastog zračenja iz još uvijek vrele središnje zvijezde.

Ova je slika sastavljena od fotografija snimanih pomoću Hubbleove WFPC2. Crveno je svjetlo prikupljeno kroz filter koji propušta sjaj plina vodika (F658N). Plavi sjaj dolazi iz ioniziranog kisika i zabilježeno je kroz zeleni filter (F502N). Zeleni sloj slike, koji dobro prikazuje zvijezde, uhvaćen je kroz žuti filter veće propusnosti (F555W). Ukupno trajanje eksponiranja iznosilo je, redom po filteru, 1400, 360 i 260 sekunda. Vidno polje na slici je široko oko 30 lučnih sekunda.

[ESA/Hubble and NASA]