Svemirska slikovnica

15.06.2010.

Promatranje jednog zagonetnog oblaka poduzeto "na sreću"

Malo poznata maglica IRAS 05437+2502 kovitla se na ovoj novoj slici Svemirskog teleskopa Hubble među sjajnim zvijezdama i tamnim oblacima prašine koji je okružuju. Ona se nalazi u zviježđu Bika, blizu osnovne ravnine galaktike Mliječni put. Za razliku od mnogih Hubbleovih ciljeva, ovaj objekt još nije iscrpno istražen i njegova točna priroda nije jasna. Na prvi pogled, on se doima poput malog, prilično izdvojenog zvjezdorodnog područja i netko bi mogao pretpostaviti da su djelovanje žestokog ultraljubičastog zračenje iz sjajnih mladih zvijezda vjerojatni uzrok oku privlačnih oblika u plinu. Međutim, sjajna tvorba oblika bumeranga bi mogla ispričati dramatičniju priču. Međudjelovanje jedne vrlo brze mlade zvijezde i oblaka plina i prašine, moglo bi biti odgovorno za nastanak sjajnog luka neobično oštrog ruba. Ta suluda zvijezda mogla je biti izbačena iz jednog udaljenog zvjezdanog jata u kojemu je i nastala, te sada kroz ovu maglicu juri brzinom od 200000 km/h ili još većom.

Ovaj blijedi oblak je prvi put uočen 1983. g, "Infracrvenim astronomskim satelitom" (IRAS), prvim svemirskim teleskopom koji je cijelo nebo pretražio u infracrvenom. IRAS su načinile Sjedinjene Države, Nizozemska i Ujedinjeno Kraljevstvo i taj je satelit otkrio pravo mnoštvo novih objekata koji su bili nevidljivi s tla.

Ova je slika snimljena širokokutnim kanalom Hubbleove ACS-e. Ona je dio jednog od pretraživanja poduzetih "na pamet". Riječ je o nizovima promatranja koja se, kada je to moguće, uguraju u gusti Hubbleov raspored, bez ikakvog jamstva da će opservacija zbilja biti i poduzeta. Stoga je sreća da je slika uopće snimljena! Ona je sastavljena od fotografija snimljenih kroz žuti (F606W) i bliskoinfracrveni (F814W) filter. Vremena eksponiranja su iznosila oko jedanaest minuta po filteru, a vidno polje slike široko je oko 100 lučnih sekunda.

[ESA/Hubble, R. Sahai and NASA]