Svemirska slikovnica

08.06.2010.

Jedinstveni crveni pravokutnik: oštriji negoli ikada dosad

Zvijezda HD 44179 je okružena jednom izuzetnom strukturom poznatom pod imenom Crveni pravokutnik. Taj je nadimak dobila zbog svog oblika i prividne boje kakvu je imala na prvim fotografijama. Ova zapanjujuće detaljna nova Hubbleova slika otkriva kako ta maglica, viđena iz svemira, nije toliko pravokutna, koliko nalik slovu X, s građom usložnjenom razmaknutim crtama od svijetlećeg plina, nalik prečkama ljestava. Zvijezda u njenom središtu slična je Suncu, ali se nalazi na kraju svoga životnog puta. Ona izbacuje iz sebe plin i druge materijale, stvarajući tako maglicu i dajući joj njen osobiti oblik. Također se čini da je ta zvijezda i bliska dvojna zvijezda (Što Sunce svakako nije. Prim. prev.), okružena uskim torusom prašine - sve bi to pomoglo objasniti neobični izgled maglice. Kako je točno "motor" u središtu ispreo paučinasta vlakna maglice, ostaje tajnom. Vjerojatno su u tome određenu ulogu imali i precesirajući mlazovi materijala (koji izbijaju iz zvijezde).

Crveni pravokutnih je neobičan primjer onoga što znamo pod imenom protplanetarne maglice. Riječ je o starim zvijezdama, koje se spremaju postati planetarnim maglicama. Jednom kada odbacivanje mase bude dovršeno, od zvijezde će preostati samo vrlo vrući bijeli patuljak, a njegovo blistavo ultraljubičasto zračenje će natjerati okolni plin da zasvijetli. Crveni pravokutnih se nalazi na oko 2300 svjetlosnih godina od nas, u zviježđu Jednoroga.

Kanal visoke razlučivosti u ACS-i NASA/ESA-inog Svemirskog teleskopa Hubble načinio je ovu sliku HD 44179 i maglice Crveni pravokutnih koja je okružuje. To je najoštrija dosad snimljena slika toga objekta. Crveno svjetlo iz svijetlećeg vodika zabilježeno je kroz filter F658N, te je obojeno crveno. (Zabilježeno je kao bijelo. Prim. prev.) Narančasto-crveno svjetlo širog pojasa valnih duljina, dobiveno kroz filter F625W, ovdje je obojeno plavo.

Vidno polje slike ima dimenzije od 25 puta 20 lučnih sekunda.

[ESA/Hubble and NASA]