Svemirska slikovnica

18.02.2011.

Spiralna galaktika NGC 2841

NASA-in Svemirski teleskop Hubble otkriva veličanstveni disk zvijezda i prašinskih pruga na ovoj slici spiralne galaktike NGC 2841.

Sjajno žarište zvjezdanog svjetla, središte je galaktike. Spiralno se šireći prema vani od toga središta, prašinske su pruge koje se ocrtavaju naspram populacije bjelkastih sredovječnih zvijezda. Puno mlađe plave zvijezde ocrtavaju spiralne krake.

Upada u oči da na slici nedostaju ružičaste emisijske maglice, koje otkrivaju rađanje novih zvijezda. Vjerojatno su zračenje i nadzvučni vjetrovi iz zažarenih, mladih, plavih zvijezda otpuhnuli preostali plin (koji svijetli ružičastom bojom), prekinuvši na taj način daljnje rađanje zvijezda u području u kojemu su same nastale. NGC 2841 u ovom času pokazuje nisku stopu stvaranja novih zvijezda u usporedbi s drugim spiralkama koje plamte emisijskim maglicama.

NGC 2841 se nalazi na 46 milijuna svjetlosnih godina od nas, u zviježđu Velikog medvjeda. Ova je slika snimljena 2010. g, kroz četiri različita filtera u Hubbleovoj WFC3. Zabilježene valne duljine kreću se u rasponu od ultraljubičastog, preko vidljivog, do infracrvenog svjetla.

[NASA, ESA, and the Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble Collaboration]