Svemirska slikovnica

25.04.1996.

Gravitacijski objektiv snima prvobitnu galaktiku

Ova snimka, koju je načinio NASA-in Svemirski teleskop Hubble, prikazuje nekoliko plavih objekata oblika petlji, koji su zapravo više projekcija iste galaktike. Njih je umnožila gravitacijska leća jata žutih, eliptičnih i spiralnih galaktika - po imenu 0024+1654 - blizu središta fotografije. Gravitacijska leća je stvorena strahotnim gravitacijskim poljem jata, koje svija svjetlo, povećavajući, posvijetljujući i izobličujući sliku udaljenijeg objekta. Kakvo će to izobličenje biti i koliko će se "kopija" pojaviti, ovisi o načinu na koji su jato u prednjem planu i udaljenija galaktika poredani.

Na ovoj slici, svjetlo iz daleke galaktike svija se prolazeći kroz jato, dijeleći galaktiku u pet odvojenih slika. Jedna slika je blizu sredine slike, dok su preostale u smjerovima 4, 9, 10 i 11 sati. Svjetlo slike galaktike usto je deformirano tako da se ona, umjesto normalne spirale, doima poput luka. Astronomi su sigurni da su plavi objekti projekcije iste galaktike, budući su im oblici slični. Jato je udaljeno 5 milijarda godina, u zviježđu Riba, dok je plava galaktika oko dva puta dalja.

Premda proces gravitacijskog svijanja nije novost, Hubbleova fotografija visoke razlučivosti otkriva građu plave galaktike koju astronomi ranije nisu mogli vidjeti. Neke od struktura nisu veće od 300 svjetlosnih godina u promjeru. Te čestice bijelog usađene u plavu galaktiku predstavljaju mlade zvijezde; tamna jezgra unutar prstena je prašina - materijal od kojega se prave zvijezde. Ovaj podatak, skupa s plavom bojom i neobičnim "grudastim" izgledom, sugerira mladu galaktiku, u kojoj se rađaju nove zvijezde.

Slika je načinjena 14. listopada 1994. g, pomoću WFPC2. Odvojene ekspozicije u plavim i crvenim valnim duljinama iskorištene su kako bi se sastavila ova slika u boji.

Vidi i 0717!

[W.N. Colley and E. Turner (Princeton University), J.A. Tyson (Bell Labs, Lucent Technologies) and NASA]