Svemirska slikovnica

25.04.1996.

Zbijeno jato u obližnjoj galaktici

Svemirski teleskop Hubble bacio je pogled na zbijeno jato nazvano G1, veliku sjajnu loptu svjetla u središtu fotografije, koja u sebi sadrži barem 300000 starih zvijezda.

G1, poznata i kao Mayall II, orbitira oko galaktike Andromeda (M31), najbliže velike spiralne galaktike našem Mliječnom putu. Smještena 130000 svjetlosnih godina od jezgre Andromede, G1 je najsjajnije zbijeno jato u Lokalnoj skupini galaktika. Lokalna skupina broji oko 20 obližnjih galaktika, uključujući i Mliječni put.

Ovaj jasni prikaz može se usporediti s fotografijama koje su teleskopi na tlu načinili snimajući slična jata u Mliječnom putu. Andromedino je jato, međutim, skoro 100 puta udaljenije.

Pogled na pojedinosti u jatu, omogućuje astronomima da vide tamnije zvijezde koje sagorijevaju helij, čija temperatura i sjaj pokazuju kako su to jato u Andromedi i starija jata u Mliječnom putu otprilike iste starosti. Ova su se jata razvila kratko vrijeme nakon početka svemira, pa astronomi mogu pratiti najraniju eru u formiranju galaktika.

Tijekom sljedeće dvije godine, astronomi će koristiti Hubblea kako bi proučili još 20 zbijenih jata u Andromedi.

Ova snimka u boji sastavljena je od odvojenih fotografija načinjenih u vidljivim i infracrvenim valnim duljinama, u srpnju 1994. g.

[ Michael Rich, Kenneth Mighell, and James D. Neill (Columbia University), and Wendy Freedman (Carnegie Observatories), and NASA]