Svemirska slikovnica

23.01.1997.

Divovske "pijavice" i zvjezdano pramenje u maglici Laguna

Ova snimka, koju je načinio NASA-in Svemirski teleskop Hubble, otkriva par jednu i pol svjetlosnu godinu dugih međuzvjezdanih "pijavica" - sablasnih ljevkastih oblika sličnih izuvijanom konopcu (gore lijevo) - u srcu maglice Laguna (M8), koja se nalazi oko 5000 svjetlosnih godina daleko, u smjeru zviježđa Strijelac.

Središnja vruća zvijezda klase O, Herschel 36 (na slici gore lijevo), je osnovni izvor ionizirajućeg zračenja za najsjajnije područje maglice, nazvano Pješčani sat. Druge vruće zvijezde, također prisutne u maglici, ioniziraju ostatak prostrane vidljive maglice. To ionizirajuće zračenje pokreće foto-isparavanje površine oblaka (vidljivo kao plava "izmaglica" na desnoj strani slike) i pokreće silovite stelarne vjetrove koji se zarivaju u hladne oblake.


Kao analog spektakularnim tornadima na Zemlji, zbog velike razlike u temperaturama između vruće površine i hladne unutrašnjosti oblaka, kombinirane s pritiskom zvjezdane svjetlosti, mogu nastati snažne horizontalne sile koje uvijaju oblake u tornadu slične oblike. Premda ti spiralni oblici sugeriraju da se oblaci "uvijaju", bit će potrebna nova mjerenja - možda s novim naraštajem Hubbleovih instrumenata, STIS-om i NICMOS-om - kako bi se izmjerile brzine.

Ova Hubbleova slika otkriva veći broj različitih sitnih pojava u međuzvjezdanom mediju, malih tamnih oblaka nazvanih Bokovim lopticama, udarnih lukova oko zvijezda, ioniziranog pramenja, prstenâ, čvorova i mlazova.

Maglica Laguna i maglice u drugim galaktikama, mjesta su gdje se nove zvijezde rađaju iz prašinskih molekularnih oblaka. Ta su područja "svemirski laboratoriji" u kojima astronomi proučavaju kako se zvijezde oblikuju i kakvo je međudjelovanje između vjetrova sa zvijezda i plina oko njih. U tome im je obilje podataka koji stižu s Hubblea od velike pomoći.

Ova slika nastala je kombinacijom više fotografija snimljenih u srpnju i rujnu 1995. g, putem Hubbleove WFPC2, kroz tri filtera (crvenog - koji predstavlja emisiju ioniziranih atoma sumpora, plavog - emisija dvostruko ioniziranog kisika, zelenog - emisija ioniziranog vodika).

[A. Caulet (ST-ECF, ESA) and NASA]