Svemirska slikovnica

24.07.2009.

Şudar s Jupiterom

NASA-ini znanstvenici su prekinuli provjere i ugađanje Svemirskog teleskopa Hubble kako bi taj netom obnovljeni opservatorij usmjerili prema jednoj novoj, sve većoj mrlji na divovskom planetu Jupiteru. Ta mrlja, stvorena udarom nekog kometa ili asteroida, mijenja se iz dana u dan među najvišim oblacima na planetu.

Tijekom nekoliko proteklih dana, najveći teleskopi u svijetu bili su okrenuti k Jupiteru. Kako se ne bi propustila prilika za stjecanje novih spoznaja zahvaljujući drami koja se odvija na udaljenosti od 580 milijuna kilometara, ravnatelj Znanstvenog instituta za Svemirski teleskop (STScI) Matt Mountain dao je na raspolaganje određeno promatračko vrijeme timu astronoma kojega je predvodila Heidi Hammel iz Instituta za svemirske znanosti u Boulderu.

Hubbleova slika, načinjena 23. srpnja, najoštrija je slika te udarne tvorbe snimljena u vidljivom svjetlu. Opservacije su načinjene Hubbleovom novom kamerom, Širokopoljnom kamerom 3 (WFC3)

"Ova slika udara u Jupiter je fanatastična", kazala je američka senatorica Barbara Mikulski, predsjednica Podpovjerenstva za dodjelu sredstava u trgovini, sudstvu i znanosti. "Ona nam govori da su naši astronauti i tim u Centru za svemirske letove Goddard uspješno popravili Hubblea."

"To je samo jedan primjer što prvorazredna nova Hubbleova kamera može napraviti, zahvaljujući astronautima STS-125 i cijelom Hubbleovom timu"; kazao je Ed Weiler, visoki dužnosnik znanstvenog odsjeka NASA-e. "Ali ono najbolje tek slijedi!"

"Hubbleova uistinu izuzetna fotografska sposobnost otkrila je zapanjujuće obilje pojedinosti u udarnom mjestu iz 2009. g", kazala je Hammel. "Udružujući te slike s podacima prikupljenima teleskopima na tlu, u drugim valnim duljinama, ovi Hubbleovi podaci će omogućiti sveobuhvatno razumijevanje onoga što se točno zbilo kršu nastalom pri udaru. Moje iskrene čestitke timu koji je načinio WFC3 i astronautima koji su je ugradili!"

Suradnik u istraživanju Imke de Pater, s Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyu, je kazao: "Udruživanje Hubbleovih podataka sa slikama načinjenima u srednjim infracrvenim valnim duljinama, snimljenima teleskopom Gemini, pružit će nam uvid u promjene u okomitoj građi atmosferi izazvane udarom."

Otkrivena od strane australskog astronoma amatera Anthonyja Wesleya, u nedjelju 19. srpnja, ta je pjega nastala kada se neki mali objekt zario u Jupiterovu atmosferu i pri tom se raspao. Dosad je u povijesti takva tvorba viđena na Jupiteru samo jednom, prije 15 godina.

"Ovo je jako nalik udaru kometa Shoemaker-Levy 9, do kojega je došlo u srpnju 1994. g", kazao je član istraživačkog tima Keith Noll, iz STScI-ja, u Baltimoreu.

"Kako vjerujemo da su udari ove jačine rijetki, imamo puno sreće što ga promatramo Hubbleom", dodaje Amy Simon-Miller, iz NASA-inog Centra za svemirske letove u Greenbeltu. Ona tumači kako pojedinosti na Hubbleovoj slici pokazuju grudastost perjanice krša nastalog udarom, izazvanu vrtloženjem Jupiterove atmosfere. Pjega je u ovom času dvaput duža od Sjedinjenih Država.

Simon-Miller procjenjuje promjer objekta koji se zabio u Jupiter na barem nekoliko stotina metara. Silina te eksplozije na Jupiteru bila je na tisuće puta veća od one koja se u lipnju 1908. g. zbila u dolini rijeke Tunguske, kada se rasprsnuo jedan komet ili asteroid.

WFC3, koju su u svibnju ugradili astronauti misije STS-125, još nije posve ugođena. Premda je njome moguće snimati nebeske pojave, ta kamera još ne može dati sve od sebe kada je riječ o većini promatranja. WFC3 svejedno poslati znanstveno sadržajne fotografije, koje se nadopunjavaju sa slikama Jupitera načinjenima teleskopima na tlu.

Ova Hubbleova slika, snimljena 23. srpnja, najoštriji je prikaz udarne tvorbe snimljen u vidljivom svjetlu. Promatranje je vršeno Hubbleovom novom kamerom WFC3. Ovo je slika Jupitera u prirodnim bojama, koja ga prikazuje kako on izgleda u vidljivom svjetlu.

[NASA, ESA, and H. Hammel (Space Science Institute, Boulder, Colo.), and the Jupiter Impact Team]