Svemirska slikovnica

31.10.2000.

Ogromni zvjezdani "grad"

Na ovim slikama, "grad" od milijun zvijezda svjetluca poput New Yorka u noći. Fotografije prikazuju zbijeno jato 47 Tukana, udaljeno 15000 svjetlosnih godina od Zemlje, u južnom zviježđu Tukana.

Koristeći NASA-in Svemirski teleskop Hubble, astronomi su pošli u lov na planetne pratioce u tom ogromnom gradu: napuhnute plinske planete, ugniježdene tik do svojih roditeljskih zvijezda, dovršavajući orbitu u samo tri do pet dana. Na njihovo iznenađenje, nisu pronašli nijedan. To otkriće ukazuje na mogućnost da je okoliš u jatu suviše negostoljubiv za nastanak planeta ili u njemu, pak, nema dovoljno materijala od kojih one nastaju.

Slika na lijevoj strani, načinjena teleskopom na tlu, prikazuje veći dio jata, tijesno zbijene skupine sredovječnih zvijezda držanih na okupu uzajamnim gravitacijskim privlačenjem. Okvir blizu središta slike predočava dio jata u pogledu teleskopa Hubble.

Slika na desnoj strani je uvećani pogled kojega je Hubble bacio na roj od 35000 zvijezda, u blizini središta jata. Zvijezde su jako zbijene: međusobno puno bliže negoli Sunce i njemu najbliže zvijezde. Fotografija, snimljena pomoću WFPC2, prikazuje boje zvijezda onakvima kakve uistinu jesu, što znanstvenicima pruža mogućnost procjene njihove starosti i sastava. Na primjer, crvene su zvijezde sjajni crveni divovi pri kraju svojih života; češća žuta boja pripada zvijezdama sličnima našem sredovječnom Suncu. Za većinu zvijezda u jatu vjeruje se da su nastale prije oko 10 milijarda godina. Blistave plave zvijezde - za koje se drži da su ostaci stelarnih sudara i stapanja - pripadaju malobrojnoj populaciji pomlađenih energičnih zvijezda u inače starom sustavu. Hubbleova je slika načinjena srpnja 1999. g.

[Credits for Hubble image: NASA and Ron Gilliland (Space Telescope Science Institute)
Credits for ground-based image: David Malin, © Anglo-Australian Observatory]