Svemirska slikovnica

20.12.2001.

Hubble šalje zemlji blagdansku čestitku iz svemira

Nalikujući šarolikoj blagdanskoj čestitki, ova slika što ju je načinio NASA-in Svemirski teleskop Hubble otkriva živu zeleno-crvenu maglicu daleko od Zemlje, gdje se priroda naizgled zaogrnula bojama ovog godišnjeg doba (Ovaj je članak objavljen 19. prosinca. Prim. prev.). Ove boje, nastale svjetlom što su ga odaslali kisik i vodik, pomažu astronomima u istraživanju procesa nastanka zvijezda u maglicama kakva je NGC 2080.

NGC 2080, koja ima i nadimak "Glava duha", jedno je u nizu područja nastanka novih zvijezda južno od maglice 30 Dorado, u Velikom Magellanovom oblaku, koja su privukla posebnu pozornost. Ta su područja detaljno proučavana Hubbleom i odavno su poznata kao jedinstvena mjesta nastanka zvijezda. 30 Dorado je najveće područje rađanja zvijezda u cijeloj mjesnoj skupini galaktika.

Svjetlo maglice uhvaćeno na ovoj slici, odaslano je iz dva elementa, vodika i kisika. Crvena i plava svjetlost stiže iz vodika zagrijanog obližnjim zvijezdama. Zeleno svjetlo na lijevoj strani dolazi iz sjajećeg kisika. Energija potrebna da se stvori to zeleno svjetlo, dobivena je snažnim stelarnim vjetrom (strujom vrlo brzih čestica) koji izbija iz masivnih zvijezda tik izvan ruba slike. Bijelo područje u središtu, kombinacija je sve tri vrste emisije i ono prikazuje jezgru od vrućih masivnih zvijezda. Silovita emisija iz tih zvijezda izdubla je zdjelastu šupljinu u okolnom plinu.

U tome bijelom području, dva su sjajna predjela ("oči duha") dobila imena A1 (lijevi) i A2 (desni): to su vrlo vruće, svijetleće "grudice" vodika i kisika. Mjehur u A1 nastao je djelovanjem snažnog vrućeg zračenja i silovitog stelarnog vjetra iz jedne jedine masivne zvijezde. A2 ima složeniji izgled zbog postojanja veće količine prašine i nekoliko skrivenih masivnih zvijezda. Masivne zvijezde u A1 i A2 morale su nastati unutar posljednjih 10000 godina, budući njihovi "natalni" plinski plaštevi još nisu razoreni moćnom radijacijom iz novorođenih zvijezda.

Ova slika "pojačanih" boja sastavljena je od triju fotografija snimljenih kroz uskopojasne filtere, 28. ožujka 2000. g, putem Hubbleove WFPC2. Boje su crvena (ionizirani vodik, H-alfa, 1040 sekunda), zeleno (jonizirani kisik, 1200 sekunda) i plava (ionizirani vodik, H-beta, 1040 sekunda). Slika pokriva područje od 67 puta 67 lučnih sekunda, što na udaljenosti Velikog Magellanovog oblaka (16800 svjetlosnih godina) odgovara širini i dužini od po 55 svjetlosnih godina.

[NASA, ESA & Mohammad Heydari-Malayeri (Observatoire de Paris, France)]