Svemirska slikovnica

11.02.1998.

U prstenu oko supernove 1987A, pojavljuje se jedan sjajni čvor

Lijevo

Ova snimka, koju je načinio NASA-in Svemirski teleskop Hubble (WFPC2), prikazuje svijetleći plinski prsten oko supernove 1987A, kako je izgledao 1994. g. Plin, pobuđen svjetlom eksplozije, blijedio je jedno desetljeće.

Desno

Novije Hubbleove opservacije (1997. g.) prikazuju sjajni čvor gore desno u prstenu. To je mjesto silovitog sudara između udarnog vala koji se kreće prema van i unutarnjih dijelova cirkumstelarnog prstena. Kolizija je proteklih mjeseci zagrijavala plin i tjerala ga da svijetli. To bi mogao biti prvi znak dramatičnog i silovitog sudara koji će se zbivati u sljedećih nekoliko godina, zbog čega će SN1987A ponovo postati snažnim izvorom rendgenskog zračenja i radio-valova. Bijeli srpasti materijal u središtu jest vidljivi dio raščupane zvijezde, koji juri van brzinom od 3000 km/s, zagrijavan radioaktivnim elementima stvorenim u eksploziji supernove.

Svijetla točka dolje lijevo je jedna zvijezda, u istom pravcu kao i SN1987A, no koja nije fizički dio sustava. Obje su slike sastavljene od pojedinačnih fotografija snimanih u plavome svjetlu, vidljivoj svjetlosti i uskoj emisiji svijetlećeg vodika. Kako bi se naglasile pojedinosti u prstenu, korištena je računalna tehnika obrade slika.

[P. Garnavich (Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics) and NASA]