Svemirska slikovnica

24.04.1998.

Infracrveni pogled na Saturn

U čast osme obljetnice rada NASA-inog Svemirskog teleskopa Hubble, umotali smo Saturn u žive boje, kao dar. Zapravo, Ova snimka je zasluga novog uređaja NICMOS, koji je sada prvi put zirnuo prema Saturnu. Ova snimka lažnih boja - načinjen 4. siječnja 1998. - prikazuje s planeta odraženu infracrvenu svjetlost. Ovaj pogled omogućuje detaljan uvid u oblake i magle u Saturnovoj atmosferi.

Plava boja označava atmosferu čistu sve do glavnog oblačnog sloja. Različite nijanse plavog ukazuju na varijacije u česticama koje tvore oblake, u pogledu veličine ili kemijskog sastava. Vjeruje se da oblake tvore ledeni kristali amonijaka. Veći dio sjeverne polukugle vidljiv iznad prstenâ relativno je vedar.

Zelena i žuta boja ukazuju na izmaglicu iznad glavnog oblačnog sloja. Izmaglica je rijetka tamo gdje je boja zelena, a gusta tamo gdje je žuta. Veći dio južne polukugle (donjeg dijela Saturna) prilično je maglovit. Ti slojevi poravnati su s crtama širine, zbog Saturnovih istočno-zapadnih vjetrova.

Crvena i narančasta boja označavaju oblake koji dosežu veliku visinu u atmosferi. Crveni oblaci su čak viši od narančastih. Najgušća područja su dvije oluje blizu Saturnova ekvatora koje se čine bijelima. Na Zemlji, oluje s najvišim oblacima također se zatiču u tropskim širinama. Manja oluja na lijevoj strani velika je otprilike kao Zemlja, a između 1990. i 1994. g, na Saturnu su zabilježene i veće oluje.

[ Erich Karkoschka (University of Arizona), and NASA]