Svemirska slikovnica

10.06.1999.

Leptirasta maglica "Papillon" odaje tajnu rođenja masivne zvijezde

Ovo je pogled kojega je NASA-in Svemirski teleskop Hubble bacio u turbulentni kotao rađaonice zvijezda, nazvan N159, a koji se nalazi 170000 svjetlosnih godina od nas, u satelitskoj galaktici Velikom Magellanovom oblaku. Bujice stelarnih vjetrova iz vrućih, novorođenih, masivnih zvijezda unutar maglice oblikuju grebene, lukove i pramenje u prostranom oblaku, kojemu je oko 150 svjetlosnih godina u promjeru.

Rijetka vrsta zbijene ionizirane "grude", po prvi je put razlučena u leptirastu ("Papillon") maglicu, usađenu u središte vrtloga sjajnog plina i tamne prašine. Dosad neviđene pojedinosti građe Papillona, manjeg od 2 svjetlosne godine u promjeru (oko 2 lučne sekunde na nebu), mogu se vidjeti na umetnutoj slici.

Moguće objašnjenje ove bipolarne strukture jest izljev plina iz masivne zvijezde (preko 10 puta masivnije od našeg Sunca) koja je skrivena u središnjoj zoni apsorpcije. Takve su zvijezde tako vruće da njihov radijacijski tlak priječi plinu da nastavi padati na nju, te ga odguruje u dva nasuprotna pravca. Pretpostavlja se kako gusti ekvatorijalni disk nastao od materijala koji još uvijek nastoji pasti na zvijezdu, fokusira materijal koji struji van u dva smjera.

Ova opservacija dio je potrage za mladim masivnim zvijezdama u VMO. Rijetki su slučajevi da se ovako masivnu zvijezdu može vidjeti ovako rano nakon njena rođenja.

Crveno na ovoj slici stvarnih boja predstavlja emisiju vodika, dok je žuto visoko pobuđeni ionizirani kisik. Fotografija je načinjena 5. rujna. 1998. g, putem WFPC2.

[M. Heydari-Malayeri (Paris Observatory) and NASA/ESA]