Svemirska slikovnica

05.06.2002.

NICMOS pronalazi zlatni prsten u srcu jedne galaktike

Oživljeni NICMOS na NASA-inom Svemirskom teleskopu Hubble, prodro je kroz prašinski disk galaktike NGC 4013 koju vidimo bočno položenu i zavirio sve do galaktičke jezgre. Na iznenađenje astronoma, NICMOS je pronašao blistavu vrpcoliku tvorbu, možda prsten novooblikovanih zvijezda (žuta pruga na srednjoj slici) viđen bočno.

Na prikazu galaktike u vidljivoj svjetlosti (gornja fotografija, koja ovdje nije prikazana), taj zvjezdorodni prsten se ne da vidjeti stoga što je usađen u prašinu. Na toj se slici - snimljenoj putem WFPC2 - najviše ističe tanka tamna pruga plina i prašine, debela oko 500 svjetlosnih godina.

NICMOS omogućava teleskopu Hubble da vidi u bliskoinfracrvenim valnim duljinama svjetlosti, tako da može prodrijeti kroz prašinu koja zaklanja "osovinu" galaktike. Prstenolika tvorba koju je uočio NICMOS, okružuje jezgru, a široka je oko 720 svjetlosnih godina, što je uobičajena veličina većine zvjezdorodnih prstena u diskovima galaktika.

Mali prsten kuha nove zvijezde mahnitim ritmom! Galaktika Mliječni put, na primjer, više je od 10000 puta veća od ovog prstena. Kada bi Mliječni put stvarao zvijezde istom stopom, pravio bi 1000 puta više zvijezda.

Ljudsko oke ne može vidjeti infracrveno svjetlo, tako da su prikazane boje složene tako da odgovaraju bliskoinfracrvenim valnim duljinama. Plavo svjetlo odgovara bliskoinfracrvenim valnim duljinama, dok crveno odgovara dužim valnim duljinama.

Prstenolika tvorba jasnije se vidi na donjoj slici. Ta je fotografija snimljena kroz filter koji propušta svjetlo vodika, a prikazuje sjaj zvijezda i plina. Astronomi su ove podatke iskoristili kako bi proračunali stopu nastanka zvijezda u prstenolikoj tvorbi.

Izuzetno sjajna zvijezda blizu središta svake od slika, nalazi se u prednjem planu, u našem Mliječnom putu.

Prsteni zvijezda u nastanku uobičajeni su u prečkastim spiralnim galaktikama, koje imaju "prečke" zvijezda i plina koje presjecaju njihove diskove. Prečke kao lijevci ubacuju plin u galaktičke jezgre. No, gravitacijska previranja u blizini jezgri tjeraju plin da se skuplja u prugu ili prsten. Plin se potom zbija i oblikuje zvijezde. Budući NGC 4013 vidimo postrance, astronomi ne znaju je li prstenoliku tvorbu stvorila prečka plina ili, pak, neki drugi mehanizam.

NGC 4013, slična našoj galaktici Mliječni put, nalazi se u Velikom medvjedu, 55 milijuna svjetlosnih godina udaljena od Zemlje. (Animacija)

Srednja slika je kompozit u boji sastavljen od fotografija snimljenih kroz J-pojas, H-pojas i Paschen-alfa filter. Donja slika je snimljena kroz Paschen-alfa filter. Sve su fotografije snimljene 12. svibnja. 2002.

Vidi i 0107!

[NASA, The NICMOS Group (STScI, ESA) and The NICMOS Science Team (Univ. of Arizona)]