Svemirska slikovnica

01.03.2001.

NGC 4013: galaktika na rubu

NASA-in Svemirski teleskop Hubble bacio je pogled na ovu zapanjujuću, savršeno bočno postavljenu galaktiku, NGC 4013. Ova nova Hubbleova slika otkriva do izuzetne detaljnosti oblake prašine i plina koji se pružaju duž, ali i daleko iznad glavnog diska galaktike.

NGC 4013 je spiralna galaktika, slična našem Mliječnom putu, udaljena od nas oko 55 milijuna svjetlosnih godina, u smjeru zviježđa Velikog medvjeda. Viđena u smjeru pola, izgledala bi kao skoro savršen spiralni kotač, ali igrom slučaja, NGC 4013 s naše točke gledanja vidimo bočno. Čak i na udaljenosti od 55 milijuna svjetlosih godina, galaktika je veća od Hubbleova vidnog polja i ova slika prikazuje tek nešto više od polovine objekta, premda detaljnošću bez presedana.

Tamni oblaci međuzvjezdanog praha ističu se na slici stoga što upijaju svjetlost pozadinskih zvijezda. Većina oblaka leži u ravnini galaktike, oblikujući tamnu prugu, oko 500 svjetlosnih godina debelu, koja naizgled presjeca galaktiku nadvoje, na dio gore desno i dio dolje lijevo. Sličan se prizor može vidjeti i na našem nebu. Ako promatramo Mliječni put s mjesta daleko od gradskih svjetala, prašinski oblaci naše vlastite galaktike naizgled cijepaju sjajnu prugu Mliječnog puta u dva dijela.

Kada svjetlo prolazi kroz prostor ispunjen sitnim česticama (na primjer, molekulama u Zemljinoj atmosferi ili česticama međuzvjezdane prašine u galaktikama), ona blijedi i postaje crvenija. Proučavanjem boje i količine svjetla upijenog u tim dalekim oblacima u NGC 4013, astronomi mogu procijeniti koliko u njima ima tvari. Pojedini oblaci sadrže i po milijun Sunčevih masa.

Za te tamne međuzvjezdane oblake se vjeruje da su mjesta gdje nastaju nove zvijezde. Kasnije, kada se prašina rasprši, mlade zvijezde postaju vidljive kao jata plavih zvijezda. NGC 4013 pokazuje nekoliko primjera takvih stelarnih jaslica u blizini središta slike, ispred tamne pruge duž galaktičkog ekvatora. Izuzetno sjajna zvijezda blizu gornjeg lijevog kuta slika, međutim, tek je obližnja zvijezda u prednjem planu, pripadnica našeg Mliječnog puta, slučajno postavljena u smjeru NGC 4013. Ova slika iz projekta Hubble Heritage sastavljena je od fotografija koje je Hubble snimio tijekom siječnja 2000. g. Snimanje je vršeno kroz tri različita filtera, te su pojedinačne fotografije spojene u jednu sliku u boji koja pokriva područje od jezgre galaktike (iza zvijezde u prednjem planu gore lijevo), do jednog ruba galaktike, dolje desno.

Vidi i 0213b!

[ NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)]