Svemirska slikovnica

07.02.2011.

Vatrene mlade zvijezde haraju zvjezdanim jaslicama

NASA/ESA-in Svemirski teleskop Hubble snimio je nasilni okoliš unutar zvjezdanih jaslica zvanih NGC 2174. I prije negoli se rode, zvijezde se na tom mjestu počinju boriti za opstanak: one koje su nastale prije, sada otimaju hranu svojim mlađim sestrama!

Problem je u tome što je formiranje zvijezda vrlo nedjelotvoran proces. Većina sastojaka od kojih nastaju zvijezde u njemu biva potraćen postupnom difuzijom zvjezdorodne maglice - oblaka plina i prašine. U NGC 2174, stopa toga raspršivanja maglice je dodatno povećana prisutnošću vrućih mladih zvijezda, koje stvaraju vrlo brze vjetrove koji plin otpuhuju dalje od središta maglice.

Taj vatreni podmladak usto okolni plin bombardira snažnim zračenjem, usljed čega on jarko svijetli, stvarajući blistavo prizorište zabilježeno na ovoj slici. Ta je maglica uglavnom sazdana od plina vodika, ioniziranog ultraljubičastim zračenjem odaslanim iz vrućih zvijezda. Zbog toga se ova maglica naziva i HII-područjem. Slika prikazuje samo jedan dio maglice, u kojemu se tamni prašinski oblaci upadljivo ocrtavaju naspram svijetlećeg plina.

NGC 2174 se nalazi na oko 6400 svjetlosnih godina od nas u zviježđu Oriona. Ona nije dio puno poznatije Orionove maglice, koja je puno bliža nama. Unatoč izvrsnom položaju u tom jako dobro poznatom zviježđu, ta je maglica blijeda i bilo je potrebno čekati do 1877. g. da i ona bude otkrivena. Učinio je to francuski astronom Jean Marie Edouard Stephan, koristeći reflektirajući teleskop sa zrcalom širokim 80 cm, u Zvjezdarnici grada Marseillea.

Ova je slika sastavljena od fotografija načinjenih Hubbleovom WFPC2. U njoj su udružene slike dobivene kroz četiri različita filtera. Slike snimljene kroz filter koji izdvaja sjaj ioniziranog kisika (F502N) obojene su plavom bojom, dok su slike snimljene kroz filter koji pokazuje svijetleći vodik (F656N) ovdje zelene. Svijetleći ionizirani sumpor (F673N) i prizor viđen kroz bliskoinfracrveni filter (F814W) obojeni su crvenom bojom. Ukupno vrijeme eksponiranja iznosilo je, redom, 2600, 2600, 2600 i 1000 sekunda po filteru. Vidno polje na slici široko je oko 1,8 lučnih minuta.

[ESA/Hubble & NASA]