Svemirska slikovnica

06.01.2000.

Vatrometi stvaranja zvijezda osvjetljavaju galaktiku

Novoobjavljene snimke koje je u srpnju 1997. g. načinio NASA-in Svemirski teleskop Hubble, otkrivaju epizode u oblikovanju zvijezda koje se odvijaju u cijeloj obližnjoj galaktici NGC 4214

Smještena na nekih 13 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, NGC 4214 trenutno od svoga međuzvjedanog plina i prašine proizvodi jata mladih zvijezda. Na ovoj Hubbleovoj slici možemo vidjeti niz koraka u oblikovanju i razvoju zvijezda i zvjezdanih jata. Slika je načinjena od fotografija u nekoliko valnih duljina, snimljenih putem WFPC2.

NGC 4214 sadrži mnoštvo blijedih zvijezda koje zauzimaju veći dio slike, ali na slici u oči najviše upadaju filigranski oblaci sjajnog plina koji okružuje blistava zvjezdana jata.

Najmlađa od tih zvjezdanih jata smještena su dolje desno na slici, gdje se doimaju kao pet-šest svijetlih gruda plina koji sjaji. Svaki oblak fluorescira zbog snažnog ultraljubičastog zračenja koje se odašilje iz mladih zvijezda unutar njih. Te su se zvijezde i razvile zahvaljujući gravitacijskom sažimanju plina.

Mlade vruće zvijezde na ovoj Hubbleovoj slici imaju bjelkastu ili plavkastu boju, budući im je površinska temperatura visoka - od 10000 do 50000°C. Usto što odašilju ultraljubičastu svjetlost, te vrele zvijezde izbacuju i "zvjezdani vjetar", koji se kreće brzinom od više tisuća kilometara u sekundi i zariva se u okolni plin. Zračenje i čestice vjetra iz mladih zvijezda, doslovce napuhuju mjehure u plinu. Nakon milijunâ godina, ti mjehuri narastu, a zvijezde u njima ostare. Lijevo od najmlađih jata, nalazimo takva starija jata, oko kojih su plinski mjehuri napuhnuti do te mjere da je šupljina oko središnjeg jata očigledna.

Najspektakularnija pojedinost na ovoj Hubbleovoj slici, nalazi se blizu središta NGC 4214. To je jato od više stotina masivnih plavih zvijezda, od kojih je svaka 10000 puta sjajnija od našeg Sunca. Prostrani srcoliki mjehur, napuhnut zajedničkim djelovanjem stelarnog vjetra i zračenja, okružuje taj mjehur. Ekspanzija mjehura pojačana je eksplozijama supernova u središtu, kada najmasivnije zvijezde u središtu dođu do kraja svoga života.

Ostavši bez plina u svom središtu, NGC 4214 više neće moći stvarati nove zvijezde, dok će njene sjajne zvijezde nastaviti pretvarati se u supernove i nestajati. Drugdje u galaktici, međutim, plin će početi kolabirati i oblikovati sljedeći naraštaj zvijezda, čak i kada jata vidljiva danas postupno izblijede.

Blijede zvijezde vidljive na većem dijelu slike, puno su starije od sjajnih plavih superdivova: one nam pokazuju da se ovi stadiji zvjezdanog rađanja zbivaju u NGC 4214 već milijardama godina.

[NASA and The Hubble Heritage Team (STScI)]