Svemirska slikovnica

28.07.2000.

Komet LINEAR odbacuje svoj vrh

Ove tri fotografije koje je načinio NASA-in Svemirski teleskop Hubble, bilježe razvoj jedne silovite provale u životu kometa LINEAR, poznatog i kao C/1999 S4. Uređaj STIS na orbitirajućoj zvjezdarnici, pratio je "razmazani" komet tijekom dva dana, od 6. do 8. srpnja, zabilježivši dramatični porast njegova sjaja (lijeva snimka), nakon čega je uslijedilo opažanje vala novostvorene prašine iz provale, koja se stala pretakati u komu - ljusku prašine oko jezgre kometa (srednja slika), da bi sve to kulminiralo otkrićem odbačenog komada materijala iz jezgre, koji viđen kako polako odmiče niz rep (sjajna točka iza kometa na slici desno). Bijelo područje predstavlja najsjajniji dio kome. Jezgru se ne može vidjeti na ovim slikama, budući ima samo nekih kilometar i pol u promjeru - premalo da bi bilo opaženo teleskopom Hubble.

Kada je teleskop Hubble snimio ove fotografije u vidljivom svjetlu, komet LINEAR se nalazio na 120 milijuna kilometara od Zemlje. U 0:32 h 6. srpnja (lijeva slika), Hubble je uočio da se svjetlo za manje od četiri sata, unutar područja oko jezgre širokog 80 km, pojačalo za oko 50 postotaka. Do 23:20 h istoga dana (srednja slika), područje je bilo za trećinu manjeg sjaja negoli prethodnog dana, kako se prašina izačena iz jezgre tijekom erupcije odmaknula dalje u komu. Do 1:04 h posljednjeg dana (desna slika), sjaj kometa vratio se na normalu - što je iznosilo oko jedne sedmine sjaja na vrhnucu.

Komad materijala vidljiv na završnoj slici, udaljen je otprilike 470 km od jezgre, te se čini kako se od nje udaljava niz rep brzinom od oko 10 km/h. Sporo pomicanje krhotine ukazuje na to da bi mogla biti prilično velika (možda veličine kuće), no točna procjena veličine tog komada i same jezgre, zahtijeva daljnje analize Hubbleovih slika i podataka dobivenih u drugim opservatorijima.

[NASA, H. Weaver and P. Feldman (Johns Hopkins University), M. A'Hearn (University of Maryland), C. Arpigny (Liege University), M. Combi (University of Michigan), M. Festou (Observatoire Midi-Pyrenees), and G.-P. Tozzi (Arcetri Observatory)]