Svemirska slikovnica

20.09.2002.

Šokantne tajne pulsara Rakovica na filmu!

I upravo kada se činilo da je ljetna filmska sezona okončana, dvije su velike NASA-ine zvjezdarnice proizvele svoj akcijski film. Višestruka promatranja, obavljena tijekom nekoliko mjeseci NASA-inim Rendgenskim opservatorijem Chandra i Svemirskim teleskopom Hubble, zabilježila su spektakl materije i antimaterije tjerane skoro do brzine svjetla, silom pulsara Rakovica, brzo vrteće neutronske zvijezde veličine Manhattana.

"Zahvaljujući ovome filmu, maglica Rakovica je oživjela" kazao je Jeff Hester, s Arizonskog državnog sveučilišta u Tempeu. "Sada možemo vidjeti kako taj zastrašujući kozmički generator zbilja radi."

Rakovicu su prvi primijetili kineski astronomi, 1054. g. i otada je postala jednim od najproučavanijih objekata na nebu. Kombinirajući snagu Chandre i Hubblea, ovaj film otkriva tvorbe koje nikada nisu bile viđene na fotografijama. Pokušavajući razumjeti Rakovicu, astronomi se nadaju odgonetnui tajne i djelovanja drugih sličnih tijela, diljem svemira.

Svijetlo pramenje koje se giba prema naprijed brzinom od pola brzine svjetlosti, oblikuje prsten vidljiv i u X i u vidljivim zrakama. To pramenje izgleda nastaje iz udarnog vala koji se u rendgenskim zrakama vidi kao unutarnji prsten. Taj se prsten sastoji od dvadesetak čvorova koji nastaju, pojačavaju sjaj i ponovo blijede, skakuću unaokolo i povremeno doživljavaju provale koje stvaraju šireće oblake čestica, no koji svo vrijeme ostaju na približno istom mjestu.

Druga dramatična pojava vidljiva na filmu, jest turbulentni mlaz postavljen okomito na unutarnji i vanjski prsten. Silovito unutarnje gibanje je očigledno, kao na usporenom snimku, dok mlaz struji prema vani, u okolnu maglicu čestica i magnetnih polja.

"Mlaz vam nalikuje visokotlačnom kotlu" kaže David Burrows, Hesterov suradnik sa sveučilišta Penn State. "Sve dok ne shvatite da gledate u struju elektrona i pozitrona koji se gibaju s pola brzine svjetla!"

Unutarnje područje maglice Rakovica oko pulsara, promatrano je Hubbleom u 24 navrata, između kolovoza 2000. g. i travnja 2001. g, u jedanaestodnevnim razmacima, dok je Chandra to učinio u osam navrata, između studenog 2000. g. i travnja 2001. g. Rakovicu su snimali Chandrin Advanced CCD Imaging Spectrometer i Hubbleova WFPC2.

SLIKA

Kompozitna slika maglice Rakovica, na kojoj su rendgenska (plava) i optička (crvena) slika nanesene jedna preko druge. X-slika je manja jer pokretni elektroni koji odašilju rendgenske zrake (s višim energetskim sadržajem) predaju svoju energiju brže negoli oni koji odašilju vidljivu svjetlost.

ANIMACIJA

Ovaj film prikazuje dinamične prstene, pramenje i mlazove materije i antimaterije oko pulsara u maglici Rakovica, kako ih je vidio Chandra (lijevo, plavo) u rendgenskoj svjetlosti i Hubble (desno, crveno) u vidljivoj svjetlosti.

[NASA/CXC/ASU/J. Hester et al.; NASA/HST/ASU/J. Hester et al.]