Svemirska slikovnica

27.03.2012.

Hubble vidi NLO

NASA/ESA-in Svemirski teleskop Hubble je ugledao jedan NLO - no, galaktiku NLO (UFO), da budemo precizni. NGC 2683 je spiralna galaktika koju vidimo skoro točno s boka, što joj daje oblik klasičnog znanstvenofantastičnog svemirskog broda. Zato su joj astronomi iz Astronautskog memorijalnog planetarija i zvjezdarnice (u gradu Cocoa, na Floridi) dali nadimak koji privlači pozornost.

I dok nam pogled odozgo na neku galaktiku pruža uvid u pojedinosti njene građe (poput Hubbleove Slike tjedna br. 35), bočni pogled ima svojih dobrih strana. Posebice, on pruža astronomima dobru priliku da tanane prašinske pruge spiralnih kraka vide ocrtane naspram zlatne izmaglice u galaktičkoj jezgri. Pored toga, blistava jata mladih plavih zvijezda svijetle rasute svuda po disku, pokazujući na kojim mjestima dolazi do rađanja novih zvijezda.

Može iznenaditi to što su astronomi ipak u stanju odgonetnuti građu galaktika koje su nam okrenute na ovaj način. Proučavanje svojstava svjetla koje stiže iz NGC 2683 ukazuje na to da je riječ o jednoj prečkastoj spiralnoj galaktici, premda se zbog kuta pod kojim je vidimo ne možemo u to i neposredno uvjeriti.

NGC 2683, koju je 5. veljače 1788. g. otkrio slavni astronom William Herschel, leži u sjevernom zviježđu Risa. To zviježđe nije dobilo takvo ime stoga što bi ono nalikovalo toj mačkastoj životinji, već zato što čovjek treba imati "oči osjetljive poput mačjih" da bi ga uočio. A ako vam pođe za rukom ugledati ga, trud će vam biti nagrađen ovakvim dragocjenostima.

Ova je slika sastavljena od dviju susjednih fotografija promatranih u vidljivom i infracrvenom svjetlu, Hubbleovom ACS-om. Uska pruga koja izgleda malko zamućena i koja vodoravno prelazi većim dijelom slike, procjep je između Hubbleovih detektora. Ta je pruga "pokrpana" slikama iste galaktike snimljenima teleskopima na tlu, osjetno manje detaljnima.

Vidno polje ova slike dugo je 6,5, a široko 3,3 lučne minute.

[ESA/Hubble & NASA]