Svemirska slikovnica

27.10.2006.

Nove slike svjetlosne jeke iz zvijezde V838 Jednoroga

Ovo su najnovije slike načinjene NASA-inim Svemirskim teleskopom Hubble, jedne neobične svemirske pojave, zvane svjetlosna jeka. Svjetlo zvijezde koja je provalila prije skoro pet godina (u našem vremenskom okviru), nastavlja se širiti kroz oblak prašine koji okružuje zvijezdu. To se svjetlo odražava, ili "odjekuje", od prašine i potom putuje prema Zemlji.

Zbog dodatnog puta kojega mora prevaliti to rasuto svjetlo, ono do Zemlje stiže dugo nakon što je došlo svjetlo same provale. Svjetlosna je jeka stoga analogna zvučnoj jeki koju stvara, primjerice, neki jodlač u Alpama, čiji glas odjekuje od planinskih obronaka koji ga okružuju.

Ova jeka stiže iz neobične promjenjive zvijezde V838 Jednoroga (V838 Mon), udaljene od nas 20 tisuća svjetlosnih godina, na rubu naše galaktike. Početkom 2002. g, V838 je privremeno pojačala svoj sjaj, postavši 600 tisuća puta sjajnija od Sunca. Razlog erupcije je još uvijek nejasan.

Hubble je promatrao svjetlosnu jeku iz V838 od 2002. g. (Animacija) Svaka nova opservacija te jeke otkriva novi i jedinstveni "presjek" međuzvjezdane prašine oko zvijezde. Ove nove slike načinjene su Hubbleovom ACS-om, u studenom 2005. g. (lijevo) i u rujnu 2006. 6. (desno). Na njima osobito upada u oči mnoštvo kovitlaca i virova u međuzvjezdanoj prašini, što su vjerojatno oblici nastali djelovanjem magnetskih polja.

Vidi i 0502, 0410 i 0310!

[NASA, ESA, and H. Bond (STScI)]