Svemirska slikovnica

04.02.2005.

Svjetlo nastavlja odjekivati tri godine na zvjezdane provale

Nova slika zvijezde V838 Jednoroga (V838 Mon) koju je načinio Svemirski teleskop Hubble, otkriva dramatične promjene u osvijetljenosti okolnih struktura u prašinskom oblaku. Taj učinak, nazvan svjetlosna jeka, razotkrivao je nikada ranije viđene prašinske obrasce još otkako je zvijezda iznenada bljesnula nekoliko tjedana nakon početka 2002. g.

Ta je međuzvjezdana prašina obasjana svjetlom crvenog superdiva u sredini slike, koji je prije tri godine ispustio snažan impuls svjetla, donekle nalik žarulji koja bljesne u zamračenoj sobi. Prašina koja okružuje V838 Mon mogla je biti izbačena iz zvijezde tijekom neke ranije eksplozije, slične tome događaju iz 2002. g.

Odjekivanje svjetla kroz svemir nalik je odjecima zvuka u zraku. Dok svjetlo oslobođeno stelarnom eksplozijom nastavlja napredovati prema vani, različiti dijelovi okolne prašine bivaju osvijetljeni, upravo onako kako se zvuk prvo odbija od predmeta blizu izvora, a kasnije i od predmeta udaljenijih od izvora. Na koncu, kada počne stizati svjetlo sa stražnje strane maglice, svjetlosna će jeka stvoriti privid stezanja, te će na koncu posve nestati.

V838 Mon se nalazi na oko 20000 svjetlosnih godina od Zemlje, u pravcu zviježđa Jednoroga, što znači da se zvijezda nalazi na rubu galaktike Mliječni put. Od provale, Hubble je nekoliko puta snimio V838 Mon. Svaki put kada bi Hubble promotrio događaj (animacija), bio bi vidljiv neki drugi tanki segment prašine, koji bi u tom času bio obasjan valom svjetla koji se nastavlja udaljavati od zvijezde brzinom svjetlosti. Izgled maglice se time stalno mijenjao. Tijekom provale čije je svjetlo stiglo do Zemlje 2002. g, inače blijeda zvijezda naglo je pojačala sjaj, postavši nakratko 600 tisuća puta sjajnijom od Sunca.

Ova nova slika V838 Mon, načinjena listopada 2004. g, Hubbleovom ACS-om, sastavljena je od fotografija snimljenih kroz filtere koji izdvajaju plavo, zeleno i infracrveno svjetlo. Te su fotografije kombinirane kako bi se načinila slika u bojama koje približno odgovaraju stvarnim bojama svjetlosne jeke te vrlo crvene zvijezde blizu središta.

Vidi i 0650, 0410 i 0310!

[NASA, ESA and H.E. Bond (STScI)]