Svemirska slikovnica

08.08.1996.

Divovska rađaonica zvijezda u obližnjoj galaktici

Ova snimka, koju je načinio NASA-in Svemirski teleskop Hubble (desno), prikazuje jednu prostranu maglicu nazvanu NGC 604, koja se nalazi u susjednoj galaktici M33, udaljenoj 2,7 milijuna svjetlosnih godina u zviježđu Trokuta.

To je mjesto gdje u spiralnom kraku galaktike se rađaju zvijezde. Premda su takve maglice česte u galaktikama, ova je osobito velika, sa skoro 1500 svjetlosnih godina u promjeru. Maglica je tako prostrana da ju se lako vidi i teleskopima s površine (lijevo - Palomar).

U srcu NGC 604 nalazi se više od 200 vrelih zvijezda, puno masivnijih od našeg Sunca (15 do 60 solarnih masa). One zagrijavaju plinske stijenke maglice, tjerajući plin da fluorescira. Njihova svjetlost također ističe i trodimenzionalnost maglice, poput fenjera u špilji. Proučavanjem fizičke građe neke divovske maglice, astronomi mogu odrediti kako jata masivnih zvijezda utiču na razvoj međuzvjezdanog medija u galaktici. Maglica pruža i podatke o povijesti formiranja zvijezda, a poboljšat će i razumijevanje procesa žestokog "požara" stvaranja zvijezda u galaktici.

Fotografija je načinjena 17. siječnja 1995. g, putem Hubbleove WFPC2. Pojedine ekspozicije su snimane kroz različite filtere kako bi se proučila fizikalna svojstva vrelog plina (10000 K).

[Hui Yang (University of Illinois) and NASA]