Svemirska slikovnica

11.11.2005.

Mlade zvijezde oblikuju plin snažnim izljevima

Ovo je prikaz Svemirskog teleskopa Hubble jednog od najživljih i najsloženijih (poznatih) zvjezdorodnih područja u svemiru, smještenom na oko 210000 svjetlosnih godina od nas, u Malom Magellanovom oblaku (MMO), satelitskoj galaktici našeg Mliječnog puta. U središtu toga područja, blistavo je zvjezdano jato zvano NGC 346. Struktura dramatičnog izgleda, sastavljena od raščupanog i u lukove svijenog pramenja, te jednog istaknutog grebena, okružuje to jato.

Bujica zračenja iz vrelih zvijezda u jatu izjeda iznutra gušća područja, stvarajući fantastične skulpture od prašine i plina. Tamni rub grebena, zakučasto optočen zvjezdanim biserima, vidljiv kao obris na Hubbleovoj slici, osobito je dramatičan. U njemu se nalazi nekoliko malih prašinskih globula koje "pokazuju" prema središnjem jatu, poput vjetrokaza zahvaćenih zapuhom vjetra.

Energični izljevi čestica i zračenje iz vrućih mladih zvijezda nagrizaju guste vanjske dijelove ovog zvjezdorodnog područja, službeno nazvanog N66, što otkriva zvjezdane jaslice u njegovoj unutrašnjosti. Raspršene ivice maglice ne daju tim silovitim izljevima da struje pravo od jata, prisiljavajući ih da za sobom ostavljaju trag pramenja koji ocrtava kovitlavu stazu tih izljeva.

Jata u NGC 346, u središtu Hubbleove slike, razlučeno je ovdje u najmanje tri podjata koja sva zajedno sadrže desetke vrućih, plavih vrlo masivnih zvijezda: više od polovice poznatih masivnih zvijezda u cijelom MMO-u. Mirijada manjih zbijenih jata također je vidljiva posvuda u ovom području.

Neka od tih malenih jata izgledaju usađena u prašinu i maglice, te su poprišta nedavnog ili tekućeg rađanja zvijezda. Veliki dio svjetla zvijezda iz tih jata je pocrvenjeno mjesnom prašinom, ostacima izvornog molekularnog oblaka koji se urušio i oblikovao N66.

Jedan međunarodni tim astronoma, kojega predvodi ESA-ina znanstvenica, dr. Antonella Nota iz STScI-a u Baltimoreu (SAD), proučavao je ove Hubbleove podatke. Tim će uskoro izvijestiti o otkriću brojne populacije novorođenih zvijezda rasutih mladim jatom NGC 346. Te su zvijezde vjerojatno nastale prije 3 do 5 milijuna godina, zajedno s ostalim zvijezdama u jatu NGC 346. Te mlade zvijezde su posebno zanimljive stoga što se još nisu sažele u tolikoj mjeri da bi njihove nutrine postale dovoljno vruće za pretvaranje vodika u helij.

Mali i Veliki Magellanov oblak su difuzne nepravilne galaktike vidljive s južne polukugle prostim okom. One su dvije malene satelitske galaktike koje orbitiraju oko našeg Mliječnog puta, polagano mu se približavajući kako bi se u budućnosti s njime stopile. Hubble je razlučio mnoštvo područja u kojima se rađaju nove zvijezde i koji za astronome predstavljaju laboratorije izvan Mliječnog puta u kojima mogu proučavati način na koji mlade zvijezde međudjeluju sa svojim okolišom, te kako ga oblikuju. Dvije satelitske galaktike su nazvane po portugalskom moreplovcu Ferdinandu Magellanu (1480-1521.) koji je plovio iz Europe u Aziju, a koji je najpoznatiji kao prvi čovjek koji je vodio ekspediciju što je oplovila svijet.

Ova slika NGC 346 i njegove okolice načinjena je Hubbleovom ACS-om srpnja 2004. g. Fotografije snimljene kroz dva širokopojasna filtera koja su propustila svjetlo zvijezda u vidljivim i bliskoinfracrvenim valnim duljinama (prikazanima, redom, plavom i zelenom bojom), kombinirane su sa svjetlom iz maglice koje je prošlo kroz uskopojasni vodik-alfa filter (prikazanim crvenom bojom).

[NASA, ESA, and A. Nota (STScI/ESA)]