Svemirska slikovnica

30.10.2007.

Izraz "Ples sa zvijezdama" dobiva novo značenje

Dvije galaktike izvode složeni ples na ovoj novoj slici načinjenoj Svemirskim teleskopom Hubble. Te galaktike, koje sadrže ogroman broj zvijezda, klize jedna mimo druge u skladnoj izvedbi, koreografiranoj gravitacijom.

Taj par, zajedničkim imenom nazvan Arp 87, dviju su od stotina međudjelujućih i stapajućih galaktika uočenih u nama bliskom svemiru. Arp 87 je prvi katalogizirao astronom Halton Arp, sredinom 1960-ih godina. Arpov Atlas neobičnih galaktika je zbirka astronomskih fotografija načinjenih 5,5-metarskim teleskopom Hale i 122-centimetarskim teleskopom Samuel Oschin, zvjezdarnice Palomar.

Razlučivost Hubbleove slike otkriva zapanjujuće detalje i finu građu koju nije bilo moguće vidjeti kada su Arp 87 bile zavedene u katalog.

Dva glavna plesača koja tvore Arp 87 su NGC 3808 na desnoj strani (veća od dviju galaktika), te NGC 3808A na lijevoj strani. NGC 3808 je galaktika koju vidimo zamalo odozgo i koja posjeduje svijetli zvjezdorodni prsten i nekoliko upadljivih prašinskih kraka. Zvijezde, plin i prašina teku s NGC 3808, stvarajući krak koji se poput ruke omata oko njenog partnera. NGC 3808A je spiralna galaktika na koju gledamo s boka i koja je okružena vrtećim prstenom koji sadrži zvijezde i međuzvjezdane oblake plina. Prsten je postavljen okomito na ravninu matične galaktike, te se naziva "polarnim prstenom".

Kao što je primijećeno u slučaju drugih galaktičkih stapanja nalik tome u Arpu 87, spiralni oblik kojega posjeduje materijal plimnim silama izbačen u most između dviju galaktika, ukazuje na to da je dio zvijezda i plina privučenih s veće galaktike bio uhvaćen silom težom one manje. Obje galaktike izobličene su njihovim gravitacijskim međudjelovanjem.

Međudjelujuće galaktike često pokazuju visoku stopu stvaranja novih zvijezda. Mnogi znaci vidljivi na ovoj slici - boje njihova svjetla, intenzitet emisijskih crta u spektrima svjetla iz međuzvjezdanog plina, daleko infracrveno zračenje koje stiže iz zagrijane međuzvjezdane prašine - idu u prilog pretpostavci da je to slučaj i s Arpom 87. Neke od stapajućih galaktika imaju najviše razine stvaranja zvijezda za koje znamo u nama bliskom svemiru.

Glavni aspekt toga pretjeranog stvaranja zvijezda može se razotkriti na pravi način tek kada Hubble usmjeri svoje fotografske mogućnosti prema galaktikama u sudaru. Među prvim otkrićima toga opservatorija, bilo je to da galaktike s vrlo živim procesom rađanja zvijezda sadrže veliki broj zvjezdanih superjata - jata zbijenijih i bogatijih mladim zvijezdama od onih koje astronomi viđaju u našem galaktičkom susjedstvu.

Arp 87 se nalazi u zviježđu Lava, na približno 300 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje. Ova su promatranja obavljena veljače 2007. g, Hubbleovom WFPC2. Slika u boji sastavljena je od fotografija snimljenih u plavom, zelenom, crvenom i infracrvenom dijelu spektra.

[NASA, ESA, and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)]