Svemirska slikovnica

27.08.2008.

Sraz jata pruža novu naznaku postojanja tamne tvari

NASA-ini svemirski teleskop Hubble i Rendgenski opservatorij Chandra zabilježili su jedan siloviti sudar galaktika. Taj sraz jata pruža jasan dokaz postojanja tamne tvari i omogućuje uvid u njena svojstva.

Promatranja jata znanog kao MACS J0025.4-1222 ukazuju na to da je titanska kolizija razdvojila tamnu od obične tvari, te pružaju neovisnu potvrdu sličnog učinka primijećenog ranije u tzv. jatu Metak. Ovi novi rezultati pokazuju da jato Metak nije anomalija.

MACS J0025 je nastalo nakon jednog izuzetno silovitog sudara dvaju velikih jata. Koristeći Hubbleove slike snimljene u vidljivom svjetlu, znanstvenici su bili u stanju razabrati razdiobu ukupne mase u njemu - i one obične tvari, i one tamne tvari. Hubbleom je mapirana tamna tvar (obojena plavim), korištenjem tehnike koja se oslanja na djelovanje gravitacijskih leća. Chandrini podaci su astronomima omogućili precizno mapiranje položaja obične tvari, uglavnom u obliku vrelog plina koji jarko sjaji u rendgenskim zrakama (ružičasto).

Dok su se dva jata koja su oblikovala MACS J0025 (svako s pozamašnom masom bilijardu puta većom od Sunčeve) međusobno stapala brzinama od više milijuna kilometara na sat, vreli plin u jatima se sudarao i usporavao. No, tamna je tvar samo projurila kroz metež. Stoga razdvojenost materijala prikazanih ružičastom i plavom bojom pruža opservacijski dokaz postojanja tamne tvari, podržavajući pretpostavku da čestice tamne tvari međusobno djeluju samo vrlo slabo ili nimalo, osim putem sile teže.

[NASA, ESA, CXC, M. Bradac (University of California, Santa Barbara), and S. Allen (Stanford University)]