Svemirska slikovnica

20.11.1997.

Hubble prati oblake na uranu

Prvi put bacivši pogled na Uran, uređaj NICMOS na NASA-inom Svemirskom teleskopu Hubble, otkrio je šest istaknutih oblaka na snimkama načinjenima 28. srpnja 1997. g. Slika s desne strane, načinjena 90 minuta nakon one lijevo, prikazuje rotaciju planeta. Svaka od snimki je kompozit od tri blisko-infracrvene fotografije. Za njih se kaže da su u lažnim bojama jer ljudsko oko ne može opažati infracrvenu svjetlost. Stoga boje vidljive svjetlosti moraju biti pridružene slikama. (Valne duljine za "plave", "zelene" i " crvene" ekspozicije su, redom, 1,1, 1,6 i 1,9 µ.)

Na ovim snimcima, plave ekspozicije prodiru do najdublje atmosferske razine. Plava boja označava vedre atmosferske uvjete, kakvi vladaju oko srednjih širina, blizu središta diska. Zelena ekspozicija je osjetljiva na apsorpciju od strane metana, što uk


Hubble uočava oblake na sjevernoj polukugli Urana

Koristeći vidljivu svjetlost, astronomi su po prvi put u ovom stoljeću detektirali oblake na sjevernoj polukugli Urana. Najnovije slike, načinjene 31. srpnja i 1. kolovoza 1997, putem WFPC2 na NASA-inom Svemirskom teleskopu Hubble, prikazuju prugaste pojave i više oblaka u atmosferi. Koristeći te snimke, dr. Heidi Hammel (Tehnološki institut Massachusettsa), Wes Lockwook (zvjezdarnica Lowell) i Kathy Rages (NASA-in istraživački centar Ames) kane po prvi puta izmjeriti brzinu vjetrova na sjvernoj polukugli. 

Uran se ponekad naziva "bočnim" planetom, zbog toga što je njegova os vrtnje nagnuta više od 90° u odnosu na orbitu planeta oko Sunca. "Godina" na Uranu traje 84 zemaljske godine, što stvara iznimno dugačka godišnja doba - zima na sjevernoj polukugli trajala je skoro 20 godina. Uran su usto nazivali i pustim i dosadnim, budući se teleskopima na tlu ne daju opaziti nikakvi oblaci. Čak i kamerama na svemirskoj letjelici Voyager 2, 1986. g, Uran se predstavio kao skoro jednolično prazan disk: pojedinačni oblaci dali su se opaziti jedino na južnoj polukugli. Voyager je proletio iznad vrhova oblaka pri kraju južnog ljeta (dok je sjeverna polukugla bila potpuno u tami).

Proljeće je konačno stiglo na sjevernu polukuglu Urana. Najnoviji snimci, i oni u vidljivoj svjetlosti koji su ovdje opisani, i oni koje je nekoliko dana ranije načinio NICMOS (kojim je upravljao Erich Karkoschka, s Arizonskog sveučilišta), prikazuju planet s prugastim obrisima i uočljivim oblacima na sebi.

Ovdje su prikazane dvije slike. "Vodena" slika (lijevo) načinjena je pri 547 nm, što je blizu najveće osjetljivosti ljudskog oka. Boja je dodana da bi se pokazalo kako bi Uran izgledao nekome u svemirskom brodu blizu Urana. Pri toj valnoj duljini, malo je što uočljivo, premda se - zahvaljujući obradi fotografija - dade opaziti jedan mali oblak blizu sjevernog (desnog) ruba. "Crvena" snimka (na desnoj strani), načinjena je pri 619 nm, te je osjetljiva na apsorpciju molekula metana u atmosferi planeta. Očigledni su prugasti obrisi, a onaj mali oblak blizu sjevernog ruba sada je jasno vidljiv.

Znanstvenici očekuju da će izdvojeni oblaci i prugaste strukture postajati sve naglašenijima kako Uran bude nastavljao svoj spori hod oko Sunca. "Neki dijelovi Urana nisu vidjeli Sunca desetljećima", kaže dr. Hammel, "a povijesni zapisi sugeriraju da bismo mogli vidjeti razvoj novih pruga i oblačića kako Uranova godina bude odmicala."

Neki znanstvenici su nagađali da vjetrovi na Uranu nisu simetrični oko ekvatora planeta, ali nijedan oblak nije vidljiv da bi se provjerilo tu teoriju. Novi će podaci pružiti priliku da se izmjere sjeverni vjetrovi. Hammel i kolege uskoro očekuju rezultate.

[Erich Karkoschka (University of Arizona) and NASA]