Svemirska slikovnica

16.01.1996.

Maglica nalik pješčanom satu oko jedne umiruće zvijezde

Ova snimka MyCn18, mlade planetarne maglice udaljene oko 8000 svjetlosnih godina, kojega je načinio NASA-in Svemirski teleskop Hubble (WFPC2), otkriva pravi oblik maglice: ona izgleda kao pješčani sat sa zakučastim uzorkom "ugraviranim" u stijenke. Slika je sastavljena od triju odvojenih fotografija snimljenih u svjetlu ioniziranog dušika (prikazanom crvenim), vodika (zelenim) i dvostruko ioniziranog kisika (plavim). Ishod je jako zanimljiv, budući baca novo svjetlo na slabo shvaćeni proces izbacivanja stelarne materije koje prati sporo umiranje Suncu sličnih zvijezda. Na ranijim snimcima načinjenim s površine Zemlje, MyCn18 izgleda kao par velikih vanjskih prstenâ, s jednim manjim u sredini, no na njima se nisu mogle vidjeti nikakve pojedinosti.


Prema jednoj teoriji o nastanku planetarnih maglica, oblik pješčanog sata nastao je širenjem brzog stelarnog vjetra unutar sporo ekspandirajućeg oblaka gušćeg blizu ekvatora negoli na polovima. Ono što izgleda kao sjajni eliptični prsten u središtu i što bi na prvi pogled moglo biti pogrešno shvaćeno kao gusto ekvatorijalno područje, nakon podrobnije analize viđeno je kao krumpirasta struktura s osi simetrije dramatično različitom od one u većeg pješčanog sata. Vrela zvijezda za koju se mislilo da izbacuje i osvjetljava maglicu - što bi značilo da se nalazi u njenom središtu simetrije - očigledno je izvan tog središta. Stoga MyCn18 - kako otkriva Hubble - ne ispunjava neka od ključnih teorijskih očekivanja.

Hubble je otkrio i druge pojave u MyCn18 koje su potpuno nove i neočekivane. Na primjer, u središnjem području postoji par preklopljenih eliptičnih prstenâ koji se čine rubovima manjeg pješčanog sata. Tu su i ti složeni obrasci ugravirani u stijenke pješčanog sata. Ti lukovi u stijenkama mogli bi biti ostaci pojedinih ljuski izbačenih iz zvijezde dok je ona bila mlađa (kakve su viđene kod, npr. maglice Jaje), posljedica nestabilnosti toka ili su oni, pak, mogli nastati djelovanjem uskog snopa materije koji je udarao u stijenke pješčanog sata. Kako bi se objasnila građa MyCn18, možda je neophodno pretpostaviti postojanje nevidljivog pratioca i gravitacijskog djelovanja koje ide uz to.

[Raghvendra Sahai and John Trauger (JPL), the WFPC2 science team, and NASA]