Svemirska slikovnica

03.10.2002.

Neobični par, široko razmaknut u prostoru i vremenu

Izgled zna varati. Na ovoj slici načinjenoj NASA-inim Svemirskim teleskopom Hubble, jedan čudni nebeski dvojac, spiralna galaktika NGC 4319 (u sredini) i kvazar zvan Markarian 205 (gore desno), izgleda živi u susjedstvu. Zapravo, ta dva objekta ne žive čak ni u istom gradu! Oni su razdvojeni i vremenom i prostorom.

NGC 4319 je od Zemlje udaljena 80 milijuna svjetlosnih godina. Markarian 205 (Mrk 205) je više od 14 puta udaljeniji i nalazi se na 1 milijardu svjetlosnih godina od nas. Prividna blizina Mrk 205 i NGC 4319 je jednostavno slučajna. Astronomi su radi određivanja tih udaljenosti uporabili dvije metode. Prvo su izmjerili koliko je svjetlo iz tih dvaju objekata rastegnuto zbog širenja svemira. Potom su izmjerili koliko je ultraljubičastog svjetla iz Mrk 205 bilo prigušeno prolaskom kroz međuzvjezdani plina NGC 4319.


Ova fotografija snimljena putem Hubbleove WFPC2 prikazuje unutarnji dio NGC 4319. Dolje lijevo su usto vidljivi i unutarnji spiralni kraci galaktike, kao i jedan vanjski krak. Naobično tamne i izobličene prašinske pruge u unutarnjem dijelu galaktike, dokaz su poremećenosti, možda usljed nekog ranijeg međudjelovanja s drugom galaktikom, NGC 4291, koje nema na ovoj slici.

Na udaljenosti od 1 milijarde svjetlosnih godina, Mrk 205 je razmjerno blizak kvazar. Mnogi se kvazari nalaze na puno većoj udaljenosti. Kvazari, nekoć znani tek kao tajnoviti točkasti objekti, u našim su očima danas galaktike s izuzetno sjajnim jezgrama. Moćnim teleskopima poput Hubblea, često je moguće vidjeti halo blijedog zvjezdanog svjetla koji okružuje kvazar, kao što je slučaj i s Mrk 205 na ovoj slici.

Mrk 205 ima pratioca, jednu zbijenu galaktiku odmah ispod njega. Izgleda da se ta dva objekta nalaze u međudjelovanju. Ta bi zbijena galaktika mogla biti odgovorna za građu haloa oko Mrk 205.

Ova Hubbleova slika pokazuje da međudjelujuće galaktike i poremećaji unutar galaktika predstavljaju bogat izvor informacija od građi i razvoju galaktika.

[NASA and The Hubble Heritage Team (STScI/AURA)]