Svemirska slikovnica

03.05.2010.

Prašnjava ljepota NGC 2082

Ova spiralna galaktika bogate teksture, zvana NGC 2082, nalazi se na oko 60 milijuna svjetlosnih godina od nas, u zviježđu Dorado, daleko na južnom nebu. Kao što se može vidjeti na ovoj preciznoj slici načinjenoj ACS-om na NASA/ESA-inom Svemirskom teleskopu Hubble, pramenje tamne prašine prostire se preko sjajnih svijenih kraka NGC 2082 i guste središnje izbočine zvijezda. Hubbleov oštri vid otkriva i mnoštvo izdvojenih sjajnih plavih zvijezda, rasutih prilično raščupanim spiralnim kracima galaktike, kao i mnoge puno udaljenije galaktike u pozadini.

Ova se galaktika kao blijedi objekt da vidjeti i amaterskim teleskopima, a prvi ju je opazio Sir John Herschel, tijekom svoje posjete Rtu Dobre Nade, 1830-ih godina. NGC 2082 je bila i domaćinom jedne sjajne supernove, koju je 1992. g. uočio veliki vizualni (tj. koji se ne služi fotografijom, već koji kroz teleskop gleda neposredno) otkrivač supernova vlč. Robert Evans. (Vlč. Evans je Australac.)

Ova je slika sastavljena od fotografija snimljenih kroz plavi i bliskoinfracrveni filter (F435W i F814W), ACS-inim širokokutnim kanalom. Ukupno trajanje eksponiranja iznosilo je 19 minuta po filteru, a vidno polje slike ima dimenzije 2,2 puta 1,6 lučnih minuta.

[ESA/Hubble and NASA]