Svemirska slikovnica

22.04.2010.

Messier 72 - Nebeski grad odozgo

Na prvoj od novog niza spektakularnih slika NASA/ESA-inog Svemirskog teleskopa Hubble, koje će na ESA-inim stranicama posvećenima Hubbleu ubuduće biti objavljivane jednom tjedno, prikazano je jedno malo poznato zvjezdano jato.

Ova bogata zbirka rasutih zvijezda, zvana Messier 72 (M72), nalikuje gradu viđenom noću kroz prozor nekog zrakoplova. Svjetlucanje malih svjetala u predgrađima, okružuje blistavo gradsko središte. M72 je zapravo zbijeno jato, jedna prastara kuglasta zbirka starih zvijezda više zbijenih bliže središtu jata, poput zgrada u srcu grada, koje su gušće posijane od onih u manje urbaniziranim područjima. Pored velikog broja zvijezda u samom jatu, ova fotografija bilježi i mnoštvo puno udaljenijih galaktika, između i oko zvijezda u jatu.

Francuski astronom Pierre Méchain je ovo bogato jato otkrio kolovoza 1780. g, ali smo mi ime Messier 72 preuzeli od Méchainovog kolege Charlesa Messiera, koji je samo dva mjeseca kasnije to jato kao 72. objekt uvrstio u svoj čuveni katalog kometolikih objekata. Ovo zbijeno jato se nalazi u zviježđu Vodenjaka, na udaljenosti od oko 50 tisuća svjetlosnih godina od Zemlje.

Ova dojmljiva slika načinjena je širokokutnim kanalom Hubbleove ACS-e. Ona je sastavljena od fotografija snimljenih kroz žuti i bliskoinfracrveni filter (F606W i F814W). Vremena eksponiranja su iznosila po oko deset minuta po filteru, a vidno polje slike široko je oko 3,4 lučne minute.

[ESA/Hubble & NASA]