Svemirska slikovnica

30.04.2002.

Čudovišni stup plina i prašine u kojemu nastaju zvijezde

Nalik košmarnoj zvijeri koja podiže svoju glavu iz grimiznog mora, ovaj čudovišni objekt je zapravo bezopasni stup plina i prašine. Nazvan maglica Čunj (NGC 2264) - ime je dobila zbog toga što na fotografijama snimanima sa Zemlje ima stožast izgled - ovaj divovski stup počiva u nemirnom predjelu nastanka novih zvijezda.

Ova slika, što ju je snimila netom postavljena ACS na NASA-inom Svemirskom teleskopu Hubble, prikazuje gornje 2,5 svjetlosne godine maglice, što otprilike odgovara dužini 23 milijuna putovanja do Mjeseca i natrag. Cijela je maglica duga 7 svjetlosnih godina. Maglica Čunj udaljena je od nas 2500 svjetlosnih godina, u zviježđu Jednoroga.

Zračenje iz vrućih mladih zvijezda (smještenih onkraj gornjeg ruba slike), tijekom milijuna godina, polako je erodiralo maglicu. Ultraljubičasto zračenje zagrijava rubove tamnog oblaka, otpuštajući plin u razmjerno prazno područje okolnog prostora. Tamo dodatno ultraljubičasto zračenje tjera plinoviti vodik da svijetli - odatle crveni halo svjetla vidljiv oko stupa. Slični procesi događaju se u puno manjim razmjerima i plinu oko jedne zvijezde, pri čemu nastaje luk vidljiv blizu gornjeg lijevoj boka Čunja. Ovaj luk, viđen i ranije teleskopom Hubble, 65 puta je veći od našeg Sunčevog sustava. Plavo-bijela svjetlost iz okolnih zvijezda odražena je od prašine. Pozadinske zvijezde može se nazrijeti kako izviruju kroz ispravajuće pipke plina, dok je turbulentna osnovica posuta zvijezdama pocrvenjelim od prašine.

Tijekom vremena, samo će najgušći dijelovi Čunja preostati. Unutar tih predjela, mogle bi se oblikovati zvijezde i planeti.

Maglica Čunj je rođakinja stupova M16, koje je teleskop Hubble snimio 1995. g. Čudovišni stupovi hladnog plina, poput Čunja i M16, uobičajeni su u velikim područjima rađanja zvijezda. Astronomi vjeruju da su ti stupovi inkubatori za razvoj zvijezda.

ACS je ovu opservaciju načinila 2. travnja 2002. g. Slika u boji sastavljena je od triju odvojenih fotografija snimljenih kroz plavi, bliskoinfracrveni i vodik-alfa filter.

[NASA, H. Ford (JHU), G. Illingworth (UCSC/LO), M.Clampin (STScI), G. Hartig (STScI), the ACS Science Team, and ESA]