Svemirska slikovnica

30.04.2002.

Daleke galaktike u pozadini jedne odbjegle galaktike

Naspram zapanjujuće pozadine od tisuća galaktika, ova galaktika neobičnog izgleda, okružena vrpcama zvijezda, čini se da juri kroz svemir, poput odbjeglog vatrenog kotača. Ova slika galaktike UGC 10214 načinjena je putem ACS, postavljene na NASA-in Svemirski teleskop Hubble u ožujku, tijekom Servisne misije 3B. S nadimkom "Punoglavac", ova spiralna galaktika nije ni nalik udžbeničkim primjerima veličanstvenih galaktika. Njena izobličenost prouzročena je malim uljezom, vrlo plavom zbijenom galaktikom vidljivom u gornjem lijevom kutu masivnijeg Punoglavca. Punoglavac je od nas udaljen oko 420 milijuna svjetlosnih godina, u zviježđu Zmaja.

Vidljiv kroz Punoglavčev disk, sićušni će napasnik vjerojatno napustiti mjesto nezgode. Snažne gravitacijske sile međudjelovanja, stvorile su dugi rep krša, sastavljen od zvijezda i plina razvučenih preko više od 280000 svjetlosnih godina.

Brojne mlade plave zvijezde i zvjezdana jata, začeti sudarom galaktika, vide su u spiralnim kracima, kao i u dugim "plimnim" repovima od zvijezda. Svako od tih jata predstavlja nastanak sve do oko milijun zvijezda. Boja im je plava jer se sastoje od vrlo masivnih zvijezda, oko 10 puta vrućih i milijun puta sjajnijih od našeg Sunca. Jednom kada se oblikuju, zvjezdana jata postaju to crvenija što su starija, kako najmasivnije zvijezde u njima troše svoje gorivo i gase se. Ta će jata na koncu postati stara zbijena jata, slična onima koja su nađena u haloima praktično svih galaktika, uključujući tu i naš Mliječni put.

Dvije istaknute grude mladih sjajnih plavih zvijezda u dugom repu su razdvojene "pukotinom" - odjeljkom koji je bljeđi od ostatka repa. Te će grude zvijezda vjerojatno postati patuljaste galaktike koje će orbitirati od Punoglavca.

Ovaj galaktički pokolj i oluja rađanja zvijezda zbivaju se naspram zapanjujuće pozadine: "uzorak zidnih tapeta" od 6000 galaktika. Tih galaktika ima dvaput više negoli ih je otkriveno u legendarnom Hubbleovom dubokosvemirskom polju, kada je 1995. g, svojom WFPC2, Hubble bacio najdalji pogled u nebo. Ova slika ACS-e, međutim, snimljena je u samo dvanaestini vremena koje je bilo potrebno da se snimi izvorno Hubbleovo dubokosvemirsko polje. U plavoj svjetlosti, ACS vidi i bljeđe objekte od onih koji su bili viđeni u dubokosvemirskom polju. Galaktike na ACS-inoj slici, poput onih u dubokosvemirskom polju, protežu su skoro do samog početka vremena. Pojavljuju se u mirijadi oblika i predstavljaju fosilne uzorke 13 milijarda duge evolucije svemira.

ACS-ina slika toliko je oštra da astronomi mogu prepoznati daleke galaktike u sudaru, "građevne opeke" galaktika, izvrsni "Whitmanov uzorak" galaktika i mnoštvo krajnje dalekih galaktika.

ACS je ovo promatranje obavila 1. i 9. travnja 2002. g. Boja slike sastavljena je od triju odvojenih slika snimanih kroz bliskoinfracrveni, narančasti i plavi filter.

[NASA, H. Ford (JHU), G. Illingworth (UCSC/LO), M.Clampin (STScI), G. Hartig (STScI), the ACS Science Team, and ESA]