Svemirska slikovnica

06.09.2010.

Jedna nevjerojatna nebeska spirala

Ova izuzetna slika snimljena ACS-om u ESA/NASA-inom Svemirskom teleskopu Hubble, prikazuje jedan od najsavršenijih spiralnih oblika stvorenih u svemiru. Ona bilježi nastanak neobične predplanetarne maglice, nazvane IRAS 23166+1655, oko zvijezde LL Pegaza (poznate i kao AFGL 3068).

Ova dojmljiva slika prikazuje nešto što izgleda kao tanki spiralni uzorak zapanjujuće pravilnosti, namotan oko jedne zvijezde skrivene iza guste prašine. Taj spiralni uzorak ukazuje na neki pravilni periodični proces koji je odgvoran za oblik maglice. Materijal od kojega nastaje ta spirala, giba se prema vani brzinom od oko 50000 km/h. Iz te brzine i udaljenosti između slojeva, astronomi su proračunali da su pojedine ljuske razdvojene oko 800 godina.

Drži se kako je ta spirala posljedica dvojnosti zvijezde LL Pegaza, u kojemu jedna zvijezda gubi svoj materijal, dok druga obilazi oko nje. Razmak između slojeva u spirali bi trebao odražavati orbitalni period dvojne zvijezde, koji je uistinu također procijenjen na oko 800 godina.

Nastanak i oblik planetarnih maglica uzbudljivo je područje razvoja zvijezda. Zvijezde s masama od oko polovice mase Sunca, pa do oko osam puta veće mase od Sunčeve, na kraju svojih života ne eksplodiraju kao supernove. Umjesto toga, njih čeka dostojanstveniji kraj, nakon što njihovi vanjski slojevi plina budu odbačeni u svemir i oko njih se oblikuju dojmljive i zakučaste strukture koje promatračima na Zemlji često nalikuju dramatičnim akvarelima. IRAS 23166+1655 tek započinje taj proces i središnja zvijezda u njoj još nije izronila iz kukuljice prašine koja je okružuje.

Ova je slika načinjena od fotografija snimljenih širokokutnim kanalom Hubbleove ACS-e. Slike snimljene kroz žuti filter (F606W - obojene plavo), udružene su sa slikama dobivenima kroz bliskoinfracrveni filter (F804W - obojene crveno). Vrijeme eksponiranja iznosilo je 11 i 22 minute po filteru, a vidno polje na slici široko je oko 80 lučnih sekunda.

[ESA/NASA & R. Sahai]