Svemirska slikovnica

31.05.2010.

NGC 3810: Savršena spiralka

Ova sjajna galaktika NGC 3810 pokazuje na ovoj detaljnoj Hubbleovoj slici klasičnu spiralnu građu. Drži se da u sjajnom središnjem području nastaju mnoge nove zvijezde i one sjajem znatno nadjačavaju vanjska područja galaktike. Dalje od toga središta, galaktika sadrži zapanjujuće bogate oblake prašine duž svojih spiralnih kraka. Pogled izbliza pokazuje da Hubbleov oštri vid omogućuje razlučivanje mnoštva pojedinačnih zvijezda. Vruće mlade zvijezde vide su unutar divovskih jata udaljenih od središta, a kraci su usto posuti i sjajnim divovima crvene boje.

Izvorne fotografije (od kojih je sastavljena ova slika) načinili su astronomi koji su proučavali jednu supernovu, otkrivenu koncem 2000. g. Bila je to druga supernova viđena u toj galaktici u kratkom vremenskom razmaku, nakon jedne uočene 1997. g. NGC 3810 se nalazi na oko 50 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje, u zviježđu Lava. Otkrio ju je William Herschel 1784. g, a lako ju je vidjeti i malim teleskopom, kao blijedu mrljicu.

Ovu sliku NGC 3810 snimila je ACS u NASA/ESA-inom Svemirskom teleskopu Hubble. Galaktika je bila promatrana kroz tri filtera, koja propuštaju plavo (F435W), zeleno (F555W) i bliskoinfracrveno (F814W) svjetlo. Eksponiranje je trajalo oko sedam minuta po filteru, a vidno polje ima dimenzije 3,4 puta 1,7 lučnih minuta.

[ESA/Hubble and NASA]