Svemirska slikovnica

16.05.2011.

Preobrazba Messiera 8

Poput nekog Dalijevog remekdjela, ova slika Messiera 8 načinjena NASA/ESA-inim Svemirskim teleskopom Hubble je istovremeno intenzivno obojena i izrazito nadrealna. Smješten u zviježđu Strijelca, taj divovski oblak svijetlećeg međuzvjezdanog plina je stelarno rodilište, poznato i kao maglica Laguna.

Premda to ime bez sumnje odgovara ljepoti ovog objekta, "laguna" sugerira spokoj, a nema ničega blagog u zračenju visoke energije koje tjera ovaj zakučasti oblak da svijetli. Masivne zvijezde koje se skrivaju u srcu te maglice, ioniziraju plin i tjeraju ga da svijetli u različitim bojama, istovremeno rezbareći okolnu maglicu u neobične oblike. Ishod toga je objekt udaljen oko četiri do pet tisuća svjetlosnih godina, za vedrih noći vidljiv prostim okom kao vrlo blijeda maglica.

Otkako je prvi put uočen 1747. g, taj je objekt fotografiran i analiziran u puno različitih valnih duljina. Korištenjem infracrvenih detektora moguće je zalaziti u središta takvih zaprašenih područja i proučavati objekte koji se tamo nalaze. Međutim, premda ova optička slika, načinjena Hubbleovom ACS-om, ne može prodrijeti kroz tu neprozirnu tvar, ona je svakako jedna od vizualno najdojmljivijih.

Messier 8 je ogromna struktura i ima dimenzije od oko 140 puta 60 svjetlosnih godina. Usporedbe radi, Neptunova staza udaljena je od Sunca samo oko četiri svjetlosna sata. Ova slika prikazuje jedno malo područje u samom središtu maglice.

Ova slika je sastavljena od fotografija snimanih širokokutnim kanalom Hubbleove ACS-e. Svjetlo iz svijetlećeg vodika (propušteno kroz filter F658N) obojeno je crvenom bojom. Svjetlo iz ioniziranog dušika (filter F660N) obojeno je zelenom bojom, dok je svjetlo dobiveno kroz žuti filter (F550M) obojeno plavom. Vremena ekspniranja su po filteru iznosila, redom, 1560, 1600 i 400 sekunda. Plavobijeli bljesak dolje lijevo na slici, svjetlo je rasuto iz jedne sjajne zvijezde koja se nalazi tik do vidnog polja kamere. To vidno polje ovdje ima dimenzije od 3,3 puta 1,7 lučnih minuta.

[ESA/Hubble & NASA]