Svemirska slikovnica

10.05.2010.

Svijetleći valovi u IC 4634

Ova zapanjujuća Hubbleova slika planetarne maglice IC 4634 otkriva dva svjetlucava izbačaja iz jedne umiruće zvijezde, koja zajedno tvore oblik nalik slovu S. Ta zvijezda, zapljusnuta svijetlećim materijalom u središtu slike, stareći se napuhnula, te je svoje vanjske slojeve odbacila u svemir. Zvijezdina vrlo vruća, ogoljena jezgra, otada odašilje snažno ultraljubičasto zračenje u izgubljene ljuske plina, tjerujući ih da svijetle živim bojama.

Međutim, taj proces daleko je od urednog ili spokojnog, što pokazuju jasno definirani, izdvojeni valovi odbačenih plinova. Jedan od njih je udaljeniji, što znači da je bio odgurnut prvi, nakon čega je slijedila novija plima tvari, koja je oblikovala tiješnje slovo S. Rezultat svega toga, začuđujuće je simetričan u odnosu na središnju zvijezdu.

WFPC2 u NASA/ESA-inom Svemirskom teleskopu Hubble zabilježila je ovu sliku IC 4634, koju zatičemo na udaljenosti od oko 7500 svjetlosnih godina, u zviježđu Zmijonosca. IC 4634 i druge slične objekte nazivamo planetarnim maglicama stoga što su se viđeni kroz prve teleskope pokazivali kao blijedi diskovi, nalik dalekim planetima Uranu i Neptunu (koji nije bio ni poznat u to doba). Ova je slika sastavljena od fotografija snimljenih kroz pet različitih filtera (F487, F502N, F574M, F656N i F658N - brojevi označavaju nanometre valne duljine svjetla kojega filter najbolje propušta), koje su zabilježile svjetlo odaslano iz različitih elemenata u plinskim tvorbama maglice. Ukupno vrijeme eksponiranja iznosilo je 4000 sekunda, a vidno polje široko je tek 29 lučnih sekunda.

[ESA/Hubble and NASA.]