Svemirska slikovnica

09.09.2009.

Sudar ostavlja modricu na Jupiteru (WFC3)

Ova Hubbleova slika, snimljena 23. srpnja, prva je fotografija cijelog diska Jupitera u prirodnim bojama načinjena Hubbleovom novom kamerom WFC3. To je najoštrija slika Jupitera u vidljivom svjetlu snimljena otkako je svemirska letjelica New Horizons prošla mimo toga planeta 2007. g. Svaki piksel na ovoj slici visoke razlučivosti pokriva oko 119 km u Jupiterovoj atmosferi. U času kada je fotografija snimljena, Jupiter se nalazio na više od 590 milijuna kilometara od Zemlje.

Tamna mrlja dolje desno, trag je udara nekog kometa ili asteroida koji se zario u Jupiterovu atmosferu i pri tom bio uništen.

Osim toga svježeg udara, ova slika otkriva i spektakularnu raznolikost oblika u kovitlacu Jupiterove atmosfere. Planet je obavijen prugama žutih, smeđih i bijelih oblaka. Te pruge stvara atmosfera koja na različitim širinama struji u različitim smjerovima. Na mjestima gdje se nasuprotni tokovi dodiruju, jvaljaju se vrtloženja.

Ovakvi podaci nadopunjavaju slike koje snimaju drugi teleskopi i Svemirske letjelice, i to pružajući iznimno detaljan uvid u atmosferske pojave. Primjerice, ova slika ukazuje na to da se tamne "barke" - koje iz noći u noć prate astronomi amateri - mogu razlikovati i oblikom i bojom od "barki" koje su uočile svemirske letjelica Voyager. (Velika crvena pjega i manji Crveni oval nalazili su se izvan vidokruga, s druge strane planeta.)

Ova slika u boji sastavljena je od triju zasebnih fotografija u boji (crvene, plave i zelene) snimljenih putem WFC3. Dodatna obrada bila je nužna kako bi se poništila nesinkroniziranost triju fotografija i drugi učinci.


Dodatna slika u jednoj valnoj duljini (F437)

Ova slika Jupitera snimljena je kroz filter F437W (širokopojasni filter centriran na blisku ultraljubičastu valnu duljinu od 437 nm), detektorom UVIS u WFC3-i.

[NASA, ESA, M. Wong (Space Telescope Science Institute, Baltimore, Md.), H. B. Hammel (Space Science Institute, Boulder, Colo.), and the Jupiter Impact Team]