Svemirska slikovnica

09.09.2009.

Promatranja popravljenom kamerom (ACS)

Prečkasta spiralna galaktika NGC 6217 (lijevo)

Ovo je prva slika nekog nebeskog objekta načinjena netom popravljenom ACS-om. Ova prečkasta spiralna galaktika NGC 6217 je fotografirana 13. lipnja i 8. srpnja 2009. g, u okviru uvodnih testova i kalibracije Hubbleove ACS-e (nakon posljednje servisne misije). Galaktika je udaljena od nas 60 milijuna svjetlosnih godina, a nalazi se u sjevernom, cirkumpolarnom zviježđu Velikog medvjeda. (Cirkumpolarno je samo za neke dijelove Zemlje. Prim. prev.)

Gravitacijske leće u galaktičkom jatu Abell 370 (desno)

Netom popravljena ACS-a Svemirskog teleskopa Hubble zavirila je do udaljenosti od skoro 5 milijardi svjetlosnih godina, kako bi razlučila zakučaste pojedinosti u galaktičkom jatu Abell 370.

Abell 370 je jedno od prvih galaktičkih jata u kojemu su astronomi zamijetili pojavu zvanu gravitacijska leća, na mjestima gdje zakrivljenost prostora izazvana gravitacijom jata izobličuje svjetlo iz galaktika koje se nalaze daleko u pozadini. Ta se izobličenja na ovoj slici vide kao lukovi i pruge - kao razvučene slike pozadinskih galaktika.

Gravitacijske leće su ključni alat kojima se služe astronomi kada mjere razdiobu tamne tvari u masivnim jatima, budući se razdioba te mase može rekonstruirati na temelju njenog gravitacijskog djelovanja.

Teleskopska promatranja provedena sredinom 1980-ih godina s tla, usredotočena na najistaknutiji luk (blizu desne strane slike), omogućila su astronomima da zaključe kako taj luk nije tvorba unutar jata, već gravitacijski povećana slika objekta koji je dvaput udaljeniji. Hubble je razlučio dotad neviđene pojedinosti u luku koji nam pokazuje građu pozadinske galaktike, propuštene kroz gravitacijsku leću.

Galaktička jata su najmasivnije tvorbe u svemiru, a nalaze se na presjecištima vlakana kozmičke mreže tamne tvari. Najmasivnija jata mogu sadržavati i do 1000 galaktika i vrući međugalaktički plin, držane na okupu u prvom redu silom težom tamne tvari.

Ova su promatranja poduzeta Hubbleovom ACS-om u širokopoljnom režimu, 16. srpnja 2009. g. Kompozitna slika je sastavljena od fotografija snimljenih kroz zeleni, crveni i infracrveni filter.

[NASA, ESA, and the SM4 ERO Team]