Svemirska slikovnica

11.06.1996.

Zvijezda na samrti, Eta Kobilice

Ogromni kovitlajući par plinsko-prašinskih oblaka uhvaćen je na ovoj zapanjujućoj slici supermasivne zvijezde Ete Kobilice, koju je načinio NASA-in Svemirski teleskop Hubble.
Koristeći kombiniranu tehniku obrade fotografija, astronomi su načinili jednu od najrazlučivijih slika nekog dalekog objekta iz Hubbleove "radionice". Rezultirajuća slika posjeduje zapanjujuću detaljnost.

Premda je Eta Kobilice udaljena više od 8000 svjetlosnih godina (u južnom zviježđu Carina - Kobilica broda), na slici se mogu razlučiti oblici ne širi od 16 milijarda kilometara (što je promjer našeg solarnog sustava). Prašinske pruge, sićušne kondenzacije i neobične radijalne zrake vide se jasnoćom bez presedana.

Hubble je promatrao Etu Kobilice u rujnu 1995. g, pomoću WFPC2 (WFPC2 je snimila i dvije sljedeće slike. Prim. prev.). Snimci su načinjeni kroz crveni i blisko-infracrveni filter, da bi poslije bili kombinirani u ovu fotografiju u boji. Da bi se pokrilo cijelo područje u ogromnom dometu dinamičnog objekta, bilo je potrebno osam ekspozicija: vanjski mjehurići izbačenog materijala su 100000 puta tamniji od blistave središnje zvijezde.

Eta Kobilice bila je poprištem divovske provale prije 150 godina, kada je naglo postala jednom od najsjajnijih južnih zvijezda. Premda je zvijezda oslobodila vidljive svjetlosti u količini koja bi dostajala i za supernovu, ona je preživjela erupciju. Eksplozija je na neki način proizvela dvije polarne lopte i veliki ekvatorijalni disk: i jedno i drugo širi se prema van brzinom od oko 2,4 milijuna kilometara na sat.

Nove opservacije otkrivaju pojačano ultraljubičasto zračenje duž ekvatorijalne ravnine, između bipolarnih lopti. Izgleda da između lopti, u blizini zvijezde, ima vrlo malo prašine, budući većina plavoga svjetla uspijeva pobjeći. Lopte, s druge strane, sadrže velike količine prašine koja dobro upija plavu svjetlost, zbog čega se lopte čine crvenkaste.

S procijenjenom masom 100 puta većom od one u našeg Sunca, Eta Kobilice bi mogla biti jedna od najmasivnijih zvijezda u našoj galaktici: ona zrači oko pet milijuna puta više energije od našeg Sunca. Ta zvijezda ostaje jednom od velikih tajni stelarne astronomije, a ove nove Hubbleove slike otvaraju nova pitanja. Na koncu bi provala ove zvijezde mogla pomoći u razumijevanju drugih, skromnijih bipolarnih eksplozija i, općenito, hidrodinamičkog otjecanja sa zvijezda.Žestoko širenje ogromnog uskovitlanog para plinsko-prašinskih oblaka uhvaćeno je na ovom usporednoj snimci supermasivne zvijezde Ete Kobilice, koju je načinio NASA-in Svemirski teleskop Hubble.
Kako bi načinili ovu sliku, astronomi su postavili jednu preko druge dvije fotografije Ete Kobilice, snimljene u razmaku od 17 mjeseci (travanj 1994. g, rujan 1995. g.). Crno predstavlja materijal lociran na starijoj slici; bijelo je materijal na novijoj snimci.

(Svijetle i tamne pruge koje tvore X obris, artefakti su instrumenta, izazvani velikim sjajem središnje zvijezde. Svijetlo bijelo područje u središtu slike nastalo je zbog preeksponiranja neposredne okolice zvijezde na jednoj od slika.)

Razlika među slikama pokazuje da se materijal bliži zvijezdi (sjajna gruda u središtu slike) širi u svemir brže od onog udaljenijeg od nje.

Slika je izuzetna stoga što se većina nebeskih objekata tijekom mnogih godina mijenja jedva primjetno. Eta Kobilice je dramatična iznimka, budući je prije 150 godina preživjela jednu titansku eksploziju. Dvije jednake lopte pokazuju bijele vanjske rubove, dok se materijal širi u svemir brzinom od 2,4 milijuna kilometara na sat.

Po prvi put, astronomi mogu pratiti gibanje stotina malih struktura u tim loptama, što će im pomoći da odrede kako se točno razvijaju te lopte. Novi bi podaci mogli dati odgovore na pitanje kako se te lopte uopće oblikuju, kao i baciti novo svjetlo na pojavu bipolarnosti u globalu. Snimci su načinjeni u ljubičastoj svjetlosti, putem WFPC2.Ovo je jedinstvena trodimenzionalna snimka zvijezde Ete Kobilice, s njene dvije lopte i ekvatorijalnim diskom ekspandirajućih plina i prašine. Slika, koju je načinio Svemirski teleskop Hubble, sastavljena je od dviju fotografija Ete Kobilice, snimljenih u razmaku od 17 mjeseci (travanj 1994. g, rujan 1995. g.). Gibanje plina i prašine između tih dviju opservacija, te Hubbleova visoka rezolucija, dopustili su astronomima odgonetnuti stvarnu trodimenzionalnu geometriju sustava.
Kako biste vidjeti 3D građu slike, morate je gledati kroz 3D naočale: lijevim okom morate gledati kroz crveni filter, a desnim kroz plavi.

Rezultirajući pogled jasno prikazuje atletskom utegu sličan oblik dviju, otprilike okruglih lopte izbačenog materijala, s donjom lijevom loptom u prednjem planu. Brzi materijal oko zvijezdina ekvatora leži u tankom disku između lopti, poput LP ploče između dviju košarkaških lopti. Snimka prikazuje neobične vrpce materijala koji teku daleko od diska u svemir.

[Jon Morse (University of Colorado), and NASA]