Svemirska slikovnica

14.01.1994.

Lijepo k'o slika: Hubbleova poboljšana optika

Ovaj usporedni prikaz jezgre galaktike M100, pokazuje do kakvog je dramatičnog poboljšanja došlo u načinu na koji Svemirski teleskop gleda u svemir. Nova je fotografija načinjena pomoću WFPC2, uređajem drugog naraštaja, koji je postavljen tijekom servisne misije STS-61. Slika lijepo demonstrira da korektivna optika ugrađena u WFPC2 u potpunosti poništava optičku aberaciju Hubbleovog primarnog zrcala. Nova će kamera omogućiti Hubbleu istraživanje svemira dosad neviđenom jasnoćom i osjetljivošću, te ostvarivanje mnogih od najvažnijih znanstvenih ciljeva zbog kojih je i bio izgrađen.

Desno

Jezgra veličanstvene spiralne galaktike M100, kako ju je snimila WFPC2 na Svemirskom teleskopu Hubble, u režimu visoke razlučivosti. WFPC2 sadrži izmijenjenu optiku koja ispravlja ranije zamućeni Hubbleov vid, omogućujući teelskopu da po prvi put jasno razabere tamna obličja ne šira od 30 svjetlosnih godina, u galaktici udaljenoj desetke milijuna svjetlosnih godina. Snimka je načinjena 31. prosinca 1993. g.

Lijevo

Ovdje je dana, usporedbe radi, slika koju je načinila WFPC1, u širokopoljnom režimu, 27. studenog 1993. g, samo nekoliko dana prije servisne misije STS-61. Učinak optičke aberacije u 2,4 metara širokom primarnom zrcala STH-a, zamućuje svjetlo zvijezda, "razmazuje" pojedinosti i ograničuje sposobnost teleskopa da uočava tamne obrise. Obje ove Hubbleove slike su "sirove": one nisu bile podvrgnute tehnikama računalne rekonstrukcije kakve su obično primijenjivane na izobličene fotografije nastale prije servisne misije.

Podaci o promatranom objektu

Galaktika M100 (100. objekt u Messierovom katalogu nestelarnih objekata) je jedna od najsjajnijih članica galaktičkog jata Djevica. Nalazi se u proljetnom zviježđu Berenikina kosa i može se vidjeti i kroz osrednji amaterski teleskop. M100 je spiralnog oblika, poput našeg Mliječnog puta, a mi je sa Zemlje vidimo skoro točno odozgo. Galaktika ima dva istaknuta kraka blistavih zvijezda i nekoliko tamnijih krakova. Premda je njena udaljenost procijenjena na nekoliko desetaka milijuna svjetlosnih godina, Hubble otkriva pojedinosti kakve su se dosad (teleskopima na površini Zemlje) mogle vidjeti jedino u bliskim galaktikama, na deset puta manjoj udaljenosti. Prije STH-a, astronomi su ovu vrstu detalja vidjeli u jedva desetak galaktika Mjesne skupine, dok je sada dio svemira kojega će se moći proučavati ovakvom jasnoćom povećan tisuću puta. Budućnost će pokazati do kakvih će se otkrića doći kada Hubbleov izvanredni vid bude primijenjen na odgonetanje mnoštva fascinantnih i važnih pitanja o svemiru i našem mjestu u njemu.

[NASA, STScI]