Svemirska slikovnica

09.12.2009.

Hubbleov najdalje bačeni pogled

NASA-in Svemirski teleskop Hubble načinio je dosad "najdublju" sliku svemira ikada snimljenu u bliskoinfracrvenom svjetlu. Najbljeđi i najcrveniji objekti na slici su galaktike koje su nastale 600 milijuna godina nakon velikog praska. Nijedna galaktika nije dosad bila viđena u tako davnim vremenima. Ova nova "duboka" slika pruža uvide u način na koji su galaktike rasle u svojim mladim danima, na početku povijesti svemira.

Ova slika prikazuje isti dio neba koji je bio obuhvaćen Hubbleovim ultradubokosvemirskim poljem (HUDF), snimljenim 2004. g, koje predstavlja "najdublju" sliku svemira načinjenu u vidljivom svjetlu. Hubbleova netom ugrađena WFC3 prikuplja svjetlo bliskoinfracrvenih valnih duljina, pa stoga može zaviriti dalje u svemir. Tako je stoga što svjetlo iz vrlo udaljenih galaktika biva širenjem svemira razvučeno iz ultraljubičastih i optičkih područja spektra u infracrvene valne duljine.

Ovu sliku je načinio tim HUDF09, koji je dobio promatračko vrijeme upravo za ovu opservaciju. Rezultati su postali dostupni astronomima diljem svijeta i za samo tri mjeseca od njihova objavljivanja, već je podneseno 12 znanstvenih radova temeljenih na ovim novim podacima.

Fotografija je snimljena novom WFC3/IR (infracrveni kanal WFC3-e), koncem kolovoza 2009. g, tijekom ukupno četiri dana ciljanja. Ukupno vrijeme eksponiranja iznosilo je 173 tisuće sekunda. Infracrveno svjetlo je nevidljivo, pa stoga ne pokazuje boje koje bi se mogle opaziti ljudskim okom. Boje na slici su pridružene kratkim, srednjim i razmjerno dugim valnim dužinama bliskoinfracrvenog svjetla (plavo - 1,05 mikrona, zeleno - 1,25 mikrona, crveno - 1,6 mikrona). Prikaz je "prirodan" utoliko što na njoj plavi objekti izgledaju plavo, a crveni objekti izgledaju crveno. Najbljeđi objekti su oko milijardu puta tamniji od onoga što se može vidjeti prostim okom.

Ova Hubbleova promatranja utiru put za Hubbleovog nasljednika, Svemirski teleskop James Webb (JWST), koji će moći baciti pogled još dalje u svemir od Hubblea, u infracrvenim valnim duljinama. JWST treba biti lansiran 2014. g.

[NASA, ESA, G. Illingworth (UCO/Lick Observatory and the University of California, Santa Cruz), R. Bouwens (UCO/Lick Observatory and Leiden University), and the HUDF09 Team]