Svemirska slikovnica

18.12.1997.

Nadzvučni ispuh iz jedne maglice

M2-9 je zapanjujući primjer "leptiraste" ili bipolarne maglice. Još bi opisniji naziv bio maglica "Mlazova blizanaca". Ako bi ova maglica bila presječena preko zvijezde, svaka njena strana izgledala bi kao ispuh iz mlaznog motora. Uistinu, zbog oblika maglice i izmjerene brzine plina - ona prelazi 320 kilometara u sekundi - astronomi vjeruju da je njen opis kao nad-nadzvučnog mlaznog ispuha vrlo primjeren. Proučavanje s tla pokazalo je da se veličina maglice s vremenom povećava, te da je do stelarne eksplozije koja je stvorila polukugle došlo prije samo 1200 godina.

Za središnju zvijezdu u M2-9 zna se da predstavlja bliski par (animacija) koji međusobno orbitira na opasno malom razmaku. Moguće je čak i to da je jedna zvijezda obuhvatila drugu. Astronomi pretpostavljaju da gravitacija jedne od zvijezda privlači slabo povezani plin s površine druge i odbacuje ga u tanki gusti disk koji okružuje obje zvijezde i prostire se daleko u svemir.

Disk se zbilja može vidjeti na Hubbleovim snimcima kraćih ekspozicija. Promjer mu je otprilike 10 puta veći od promjera Plutonove orbite. Modeli koje se koristi za izradu mlaznih motora, pokazuju da bi takav disk mogao objašnjavati "mlazni" izgled maglice M2-9. Brzi vjetar iz jedne od zvijezde zariva se u okolni disk koji služi kao sapnica. Vjetar je tako odbijen u okomitom smjeru, pri čemu nastaje par mlazova vidljivih na slici maglice. Nešto vrlo slično zbiva se u mlaznom motoru: plamteći i brzo šireći plinovi odbijaju se od stijenki motora kroz sapnicu, tvoreći dugi paralelni mlaz.

M2-9 je od nas udaljena 2100 svjetlosnih godina, u zviježđu Zmijonosca. Opservacija je načinjena 2. kolovoza 1997. g, putem Hubbleove WFPC2. Na ovoj slici, neutralni kisik je prikazan crvenom bojom, jednostruko ionizirani dušik zelenom, a dvostruko ionizirani kisik plavom.


Galerija planetarnih maglica


Gore lijevo

IC 3568 se nalazi u zviježđu Žirafe, na udaljenosti od oko 9000 svjetlosnih godina, i ima promjer od oko 0,4 svjetlosne godine (oko 800 puta više od promjera našeg solarnog sustava). Ona je primjer okrugle planetarne maglice. Obratite pozornost na sjajnu unutarnju ljusku i bljeđi i glatkiji vanjski omotač sfernog oblika.

Gore sredina

Oku slični izgled NGC 6826, narušen je dvama krvavocrvenim "krilcima", lijevo i desno na slici. Okolna blijeda zelena "bjeloočnica" oka jest - kako se vjeruje - plin koji je, tijekom većeg dijela života zvijezde, činio skoro pola njene mase. Vreli ostatak zvijezde (u središtu zelenog ovala) gura brzi vjetar u stariji materijal, stvarajući vrući unutarnji mjehur koji pred sobom odguruje stariji plin i oblikuje sjajni rub. (Zvijezda je jedna od najsjajnijih u nekoj planetarnoj maglici.) NGC 6826 je udaljena 2200 svjetlosnih godina, u zviježđu Labuda. Snimka je načinjena 27. siječnja 1996. g, putem WFPC2.

Gore desno

NGC 3918 je u zviježđu Kentaura i udaljena je oko 3000 svjetlosnih godina od nas. Promjer joj je oko 0,3 svjetlosne godina. Ona pokazuje otprilike kružni omotač, no jedan izduženi unutarnji balon napuhnut brzim vjetrom iz vrele središnje zvijezde, počeo je probijati taj sferni omotač, na vrhu i na dnu slike.

Dolje lijevo

Hubble 5 je zapanjujući primjer "leptiraste" ili bipolarne maglice. Toplina stvorena brzim vjetrovima, napuhuje obje polulopte, onako kako plamenici nadimaju balone. Snimka je načinjena 9. rujna 1997. g, putem Hubbleove WFPC2. Hubble 5 je udaljena 2200 svjetlosnih godina, u zviježđu Strijelca.

Dolje sredina

Poput NGC 6826, i NGC 7009 ima sjajnu zvijezdu u središtu tamne šupljine omeđene ljuskom oblika ragbi-lopte, načinjenom od gustog, plavog i crvenog plina. Ta šupljina i njen rub uhvaćeni su unutar ravnomjerno distribuiranog zelenkastog materijala bačvasta oblika - nekadašnjih vanjskih slojeva zvijezde. Na većim udaljenostima, duž duže osi maglice, vidi se par crvenih "ručica". Svaka od njih spojena je s vrhovima šupljine dugim zelenkastim mlazovima materijala. Ručice su oblaci rijetkog plina. NGC 7009 je udaljena 1400 svjetlosnih godina, u zviježđu Vodenjaka. Snimka je načinjena 28. travnja 1996. g, putem WFPC2.

Dolje desno

NGC 5307 je također u Kentauru, ali je udaljena oko 10000 svjetlosnih godina, dok joj je promjer oko 0,6 svjetlosnih godina. To je primjer planetarne maglice spiralne strukture, slične krilima vjetrenjače: svaki mjehur plina izbačen iz središnje zvijezde, ima parnjaka na suprotnoj strani zvijezde.


[Howard Bond (Space Telescope Science Institute), Robin Ciardullo (Pennsylvania State University) and NASA; Bruce Balick (University of Washington), Jason Alexander (University of Washington), Arsen Hajian (U.S. Naval Observatory), Yervant Terzian (Cornell University), Mario Perinotto (University of Florence, Italy), Patrizio Patriarchi (Arcetri Observatory, Italy) and NASA; Howard Bond (Space Telescope Science Institute), Robin Ciardullo (Pennsylvania State University) and NASA; Bruce Balick (University of Washington), Vincent Icke (Leiden University, The Netherlands), Garrelt Mellema (Stockholm University), and NASA; Bruce Balick (University of Washington), Jason Alexander (University of Washington), Arsen Hajian (U.S. Naval Observatory), Yervant Terzian (Cornell University), Mario Perinotto (University of Florence, Italy), Patrizio Patriarchi (Arcetri Observatory, Italy), NASA; Howard Bond (Space Telescope Science Institute), Robin Ciardullo (Pennsylvania State University) and NASA]