Svemirska slikovnica

02.12.2005.

Hubbleov divovski mozaik maglice Rakovica

Ovo je mozaična slika, jedna od najvećih ikada snimljenih NASA-inim Svemirskim teleskopom Hubble, koja prikazuje maglicu Rakovica (velika slika), šest svjetlosnih godina široki šireći ostatak eksplozije supernove. Japanski i kineski astronomi zabilježili su taj siloviti događaj prije skoro 1000 godina, 1054. g, upravo kao i - vrlo vjerojatno - američki urođenici. 

Narančasto pramenje su raščupani ostaci zvijezde i sastoje se pretežno od vodika. Brzo vrteća neutronska zvijezda usađena u središte maglice je dinamo koje stvara sablasni unutarnji sjaj maglice, plavkaste nijanse. Plavo svjetlo dolazi iz elektrona koji se skoro brzinom svjetlosti kovitlaju duž magnetnih silnica iz neutronske zvijezde. Neutronska zvijezda poput svjetionika izbacuje dva snopa zračenja, za koja se zbog njene vrtnje čini da pulsiraju 30 puta u sekundi. Neutronska zvijezda je zgnječena, ultragusta jezgra zvijezde koja je eksplodirala.

Maglica Rakovica dobila je svoje ime zbog svoga izgleda na crtežima irskog astronoma Lorda Rossea, koji ju je promatrao 1844. g. rabeći teleskop od 91 cm. Viđena Hubbleom, kao i velikim teleskopima na tlu - poput Vrlo velikih teleskopa Južne europske zvjezdarnice - maglica Rakovica otkriva puno više pojedinosti o spektakularnom kraju jedne zvijezde, udaljene 6500 svjetlosnih godina.

Ova netom složena slika sastavljena je od 24 pojedinačne fotografije načinjene putem WFPC2, u listopadu 1999. g, te siječnju i prosincu 2000. g. Boje na slici predstavljaju različite elemente izbačene u eksploziji. Plavo u pramenju u vanjskim dijelovima maglice predstavlja neutralni kisik, zeleno je jednom ionizirani sumpor, dok crveno predočuje dvaput ionizirani kisik.

[NASA, ESA, J. Hester and A. Loll (Arizona State University)]